Здоровий спосіб життя правильне харчування

      Коментарі Вимкнено до Здоровий спосіб життя правильне харчування

Здоровий спосіб життя правильне харчування Всі про здорове харчування

Розділ «Все про здорове харчування» представляє собою збірник статей про принципи побудови здорового раціону. Всі розміщені тут матеріали об’єднані головною метою. Вони створені, щоб надати читачеві максимально повну, науково обгрунтовану інформацію про правильне і здорове харчування, властивості та склад харчових продуктів, їх вплив на здоров’я людини.

У підготовці розділу брали участь консультанти з різних областей: практикуючі фахівці профільного науково-дослідного інституту, доктора медичних і біологічних наук, співробітники дослідницьких лабораторій, експерти таких напрямків, як харчування дітей і майбутніх матерів, спортивне харчування, харчування при алергіях і т. п.

Статті розділу «Все про здорове харчування» відбивають сучасний погляд науки про харчування – нутриціології – на проблеми безпеки харчових продуктів, виникнення аліментарно-залежних захворювань і гігієну харчування в цілому.

Останнім часом у ЗМІ присутня величезна кількість псевдонаукової і суперечливої??інформації про продукти харчування та сучасної харчової індустрії. У гонитві за сенсаціями журналісти складають все більш і більш «страшні» репортажі про небезпеку тих чи інших продуктів харчування. Окремі медичні та фармакологічні компанії поширюють інформацію рекламного характеру про все нових і нових способах досягнення «загального щастя» через вживання тих чи інших продуктів, фармакологічних препаратів або харчових добавок. Інші претендують на нове слово в дієтології, закликаючи відмовитися від окремих видів і цілих груп продуктів харчування, рекомендуючи неперевірені, а часто і свідомо небезпечні дієти. Прикладом тому є популярні поради з роздільного прийому вуглеводної і білкової їжі, харчуванню за різними групами крові і т. д. Небезпечним стає масове «сліпе» слідування вегетаріанства, сироїдіння та іншим обмеженням, що позбавляє організм необхідних корисних речовин і з’єднань і ведучим до загальних порушень харчового раціону.

З іншого боку, науково-технічний прогрес призвів до появи найширшого асортименту раніше не існували харчових продуктів, а разом з ними в наш раціон стали потрапляти і зовсім нові, отримані хімічним шляхом з’єднання. Повсюдно просуваються висококалорійні, легкозасвоювані, так звані рафіновані продукти з високим вмістом жиру і цукру і з низьким вмістом харчових волокон, вітамінів і мінеральних речовин. Дієтологія настійно рекомендує виключати таку їжу з раціону, але багато за інерцією набувають розрекламовані товари, не бажаючи розбиратися в їх складі або не володіючи інформацією про їх шкоду. Саме з цим вчені-медики пов’язують широке поширення серед населення атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету, інфаркту міокарда, інсульту, а також захворювань шлунково-кишкового тракту, обмінної, кістково-суглобової та онкологічної патології. Недарма всі ці захворювання отримали назву «хвороб цивілізації». Це позначається і на проблемі зайвої ваги – в Росії надмірною масою тіла страждають близько 58% жінок і 44% чоловіків працездатного віку. З роками відсоток таких осіб наростає, досягаючи 65-70% у 60 років і старше.

Об’єктивні знання – основа здорового способу життя

Незважаючи на широкий асортимент і видиме різноманітність продуктів на полицях сучасних супермаркетів, з точки зору нутріентного складу харчування населення більшості економічно розвинених держав залишається обмеженим. характеризується відносно рівномірним споживанням лише небагатьох основних (базових) видів продуктів. Правильне і здорове харчування передбачає різноманітний, збалансований раціон, що дає організму весь комплекс корисних речовин. Саме дефіцит так званих мікронутрієнтів – вітамінів, мікроелементів, окремих поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) і харчових волокон надає найбільш негативний вплив на здоров’я населення. Він призводить до різкого зниження резистентності організму до несприятливих факторів навколишнього середовища за рахунок порушення функціонування систем антиоксидантного захисту і розвитку імунодефіцитних станів.

Відсутність в інформаційному полі об’єктивної та систематизованої інформації про раціональне здорове харчування призводить до того, що на сьогоднішній день рівень таких знань у росіян – один з найнижчих у світі. У країнах Європи і в США ситуація інша: сьогодні багате, освічене населення цих держав харчується набагато скромніше і простіше, порівняно з малоосвіченими співгромадянами, і чим вище освітній рівень людини, тим більше правильне і здорове харчування він вибирає. Основу його раціону при цьому складають корисні, найбільшою мірою натуральні продукти. Тому у даної групи населення істотно рідше зустрічається надмірна вага або інші порушення здоров’я, пов’язані з неправильним харчуванням. Вся система освіти розвинених країн побудована таким чином, що їх громадяни безперервно поповнюють свої знання в питаннях здорового харчування, постійно прислухаються до порад лікарів і дієтологів.

Портал компанії «Центр здорового харчування» eat-info. ru спеціально створений для просування об’єктивних наукових знань для людей цікавляться правильним харчуванням.

Зрештою, їмо ми щодня, тому знання про те, як можна зробити це краще, необхідні кожній людині.