Замінник цукру

      Коментарі Вимкнено до Замінник цукру

Замінник цукру Замінник цукру

Сьогодні у рубриці поговоримо про такий продукт як з аменітель цукру. Реклама щодня переконує нас, що від цукрозамінників худнуть, і вони не містять калорій. Чи так це і яка користь і шкода замінників – будемо розбиратися далі.

Виділяють дві основні групи:

синтетичні і натуральні замінники цукру.

Штучні замінники цукру містять мізерну кількість вуглеводів, по суті своїй є пустушками, які потрапляючи на смакові рецептори язика, викликають нервовий імпульс відчуття солодощі. До них відносяться цикламат, ацесульфам, сахарин. Більшість синтетичних замінників не засвоюються організмом і виводяться в незмінному вигляді.

Натуральні цукрозамінники . такі як фруктоза, сорбіт, ксиліт, і по солодощі, і по калорійності повністю ідентичні цукру. Вони так само повністю складаються з вуглеводів, тому вони і не підходять для людей, що сидять на дієтах. Але на відміну від цукру вони повільніше проникають в тканини і не викликають викид інсуліну.

Низькокалорійний замінник цукру допомагає при схудненні?

Незважаючи на те, що багато замінники цукру не містять калорій, не варто вважати що, вживаючи їх, ви схуднете. Американські дослідники в результаті експерименту з двома фокус групами, з’ясували зовсім протилежне.

У групі людей вживають синтетичний цукру замінник. набір ваги був вище, ніж у людей вживають натуральний цукор з другої групи. Причина в тому, що більшість цукрозамінників не підвищують рівень глюкози в крові і в результаті у людини не настає відчуття насичення. Оскільки нервові центри насичення реагують на рівень глюкози в крові, при вживанні замінника рівень глюкози не змінюється, сигнал про ситість в мозок надходить значно пізніше, а людина за цей час встигає з’їдати в 1,5-2 рази більше ніж при вживанні цукру. В результаті люди постійно їдять більше не відчуваючи ситості і набирають вагу. Таким чином низькокалорійний замінник цукру провокує переїдання.

Який ще шкода може заподіяти цукру замінник?

Деякі синтетичні замінники і зовсім не невинні. Наприклад, такий замінник як Е-950 або ацесульфам . який в 200 разів солодше цукру, здатний викликати алергічні реакції і порушення в роботі кишечника. У Канаді та Японії цей замінник заборонений до продажу, чого звичайно не можна сказати про нашу країну.

У ряді досліджень виявили, що у мишей, які регулярно вживають такий замінник цукру як сахарин – був помічений зростання захворюваності на рак сечового міхура.

Неоднозначне думку фахівців з приводу такого замінника як аспартам . Одні кажуть, що аспартам канцерогенний і може провокувати рак. Інші стверджують, що вміст канцерогенних речовин настільки незначно, щоб спровокувати негативну реакцію людині необхідно з’їсти просто величезна його кількість. І жодна людина не в змозі просто фізично стільки спожити цього замінника цукру. Тому аспартам визнають хорошим замінником і допускають до використання.

Вважаю, тепер ви знаєте про замінниках цукру більше і зможете самі для себе прийняти рішення – чи вживати і якщо так, то які.

Також:

  • заміник цукру в природі
  • замінник цукру
  • штучні замміннки вуглеводів