Лікувально-профілактичне харчування в Санкт-Петербурзі

      Коментарі Вимкнено до Лікувально-профілактичне харчування в Санкт-Петербурзі

Лікувально-профілактичне харчування в Санкт-Петербурзі. Лікувальне харчування Нова номенклатура дієт

Організація лікувального харчування в лікувально-профілактичному закладі є невід’ємною частиною лікувального процесу і входить до числа основних лікувальних

заходів.

З метою оптимізації лікувального харчування, вдосконалення організації і поліпшення управління його якістю, відповідно до наказу 330 МЗ РФ від 5 серпня 2003 року, в Міжнародній клініці Медем з 1 липня 2013 поступово вводиться нова номенклатура дієт (система стандартних дієт), відрізняються за змістом основних харчових речовин та енергетичної цінності, технології приготування їжі і середньодобовим набору продуктів.

Раніше застосовувалися дієти номерний системи (дієти NN 1-15) об’єднуються або включаються в систему стандартних дієт. З 1 липня 2013 року набрали чинності такі дієти:

Загальний варіант стандартної дієти (ОВД) – об’єднує дієти № № 1, 2, 3, 5, 6, 10, 13, 14, 15.

Показання: хронічний гастрит у стадії ремісії, виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки у стадії ремісії, хронічні захворювання кишечника з переважанням синдрому роздратованого кишечника з переважними запорами, гострий холецистит і гострий гепатит в стадії одужання, хронічний гепатит з неявно вираженими ознаками функціональної недостатності печінки, хронічний холецистит і жовчнокам’яна хвороба, подагра, сечокислий діатез, нефролітіаз, гіперурикемія, фосфатурия, захворювання серцево-судинної системи з нерізким порушенням кровообігу, гіпертонічна хвороба, ІХС, атеросклероз вінцевих артерій серця, мозкових, периферичних судин, гострі інфекційні захворювання, гарячкові стани.

Низькокалорійна дієта (НКД) – об’єднує дієти № № 8, 8а, 8о, 9а, 10с.

Показання: різні ступені аліментарного ожиріння при відсутності виражених ускладнень з боку органів травлення, кровообігу та інших захворювань, що потребують спеціальних режимів харчування, цукровий діабет II типу з ожирінням, серцево-судинні захворювання при наявності надлишкової ваги.

Легка дієта (ЩД) – об’єднує дієти № № 1б, 4б, 4в, 5п.

Показання: виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки у стадії загострення та нестійкої ремісії, хронічний гастрит із збереженою та високою кислотністю в стадії нерізкого загострення, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, гострий панкреатит, стадія затухаючого загострення, виражене загострення хронічного панкреатиту, в період одужання після гострих інфекцій. Також дана дієта може використовуватися для літніх пацієнтів з порушенням функції жувального апарату. З дієти виключені сирі овочі і фрукти, ковбасні вироби. З круп використовуються: гречана, манна, вівсяна. Страви готуються як в протертому, так і в непротертом вигляді.

Щадить безмолочна дієта (ЩД б / м) – раніше дієта № 4.

Показання: гострі та хронічні захворювання кишечника в період профузних проносів і різко виражених диспепсичних явищ.

Хірургічні дієти

Загальна дієта (0а) – Призначається після операцій на органах травлення, коли прийом звичайної їжі неможливий, ускладнений або протипоказаний. Складається з рідких і желеподібних страв.

1а хірургічна дієта (1аХ) – від дієти 0а вона відрізняється доповненням у вигляді рідких протертих каш, зварених на м’ясному бульйоні або на воді з додаванням молока, парового білкового омлету, гомогенізоване м’ясного пюре і сиру.

1 хірургічна дієта (1Х) – відрізняється від 1аХ доповненням у вигляді фруктових та овочевих пюре, супів-пюре з овочами і крупами, відварний вермішелі, пшеничних сухарів, парових суфле і котлет, кефіру. < / p>

1а хірургічна дієта після холецистектомії (1аХх) – рідкі протерті каші, зварених на воді з додаванням молока, парового білкового омлету, гомогенізоване м’ясне пюре і сир, слизові молочні супи.

1б хірургічна дієта після холецистектомії (1бХх) – від дієти 1аХх вона відрізняється доповненням супами-пюре з овочами і крупами, фруктовими та овочевими пюре, відвареною вермішеллю, пшеничними сухарями, паровими суфле і котлетами, кефіром.

Дитячі дієти

Дитяча дієта (1-3 року) – за відсутності необхідності призначення спеціалізованої дієти.

Дитяча дієта (4-6 років) – за відсутності необхідності призначення спеціалізованої дієти.

Загальний Варіант Дієти – Дітям з 7 років призначається стіл ОВС – за відсутності необхідності призначення спеціалізованої дієти.

Залишаються в силі номерні дієти: 4, 5 безмолочна, 7.

Якщо пацієнт не вкладається в рамки запропонованих дієт, пацієнтові має бути розроблена індивідуальна дієта – для чого необхідно проконсультуватися з лікарем-дієтологом.

Автор: лікар-дієтолог Міжнародної Клініки MEDEM – Чубарова Алена Василівна.

Також:

  • номенклатура дієт