Дієта при гепатиті – харчування і рецепти

      Коментарі Вимкнено до Дієта при гепатиті – харчування і рецепти

Дієта при гепатиті – харчування і рецепти Дієта при гепатиті

Після опису дієти при гепатиті представлені рецепти різноманітних страв з описом приготування і фото, рекомендовані дієтологами при гепатиті.

Гепатит – запалення печінки. Він може бути гострим і хронічним.

Загальні принципи дієти при гепатиті:

1.Пітаніе дробове, 4-5 разів на день.

2. З раціону виключити:

– жовтки, містять холестерин (при гепатиті порушується обмін холестерину).

– яловичий, свинячий, баранячий жири, вершки, що сприяють відкладенню жиру в печінці.

– щавель, шпинат, спаржу, містять щавлеву кислоту.

– алкоголь, маринади, копченості, гострі закуски.

– редьку, часник, зелена цибуля, дратівливі печінку.

3.В дієту при гепатиті обов’язково необхідно включати продукти, що містять ліпотропні речовини, що попереджають ожиріння печінки (сир, нежирне м’ясо і риба, вівсяна, гречана крупи), вітамін А, який поліпшує роботу печінки.

Дієта при гепатиті залежить від стадії захворювання.

При гострому гепатиті призначається дієта № 5а, основна умова якої – відварна і парова їжа в протертому вигляді. Дієту № 5а призначають на 2-6 тижнів.

Вона повинна забезпечити спокій печінки і щажение органів травлення (механічне і хімічне). У дієті № 5а обмежують кількість жирів до 70-75г, а кількість білків і вуглеводів залишають у межах фізіологічної норми, збільшують кількість вільної рідини до 2-2,5 л, їжу рекомендують приймати часто, невеликими порціями.

При важкому перебігу гострого гепатиту призначають розвантажувальні дні: сирно-кефірні, фруктові, рисово-компотние.

Через 3-6 тижнів при відсутності ускладнень хворим призначать дієту № 5, яку необхідно дотримуватися протягом 6-12 місяців.

При хронічному гепатиті призначають дієту № 5, при якій вирішуються ті ж продукти, що і при дієті № 5а, їжу не протирають, крім жилавого м’яса і овочів, що містять грубу клітковину, і крім відварювання, їжу можна готувати в запеченому вигляді. Алкоголь строго заборонений. При загостренні хронічного гепатиту показана дієта № 5а.

У дієту при гепатиті включаються супи овочеві з крупами, молочні, фруктові, борщі вегетаріанські, вчорашній білий і житній хліб, нежирне м’ясо, риба, молочні продукти, до 1 жовтка в день, будь-які крупи, макаронні вироби, різні овочі (обробка залежить від дієти), крім виключаються, різні солодкі фрукти і ягоди, компоти, соки, киселі, вершкове і рафінована рослинна олія, цукор, мед.

Нижче представлені рецепти страв, рекомендованих дієтологами для дієти при гепатиті.

Також:

  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1827 gy4Jo0PF5BUEudttH3uzo_dGPjSV4M88wNL96yQmitRHc8kNw9HhV5ogebrDMkgH 9b991dcd6c2418f9aefde11874fe64f91c2ecd3f&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • дієта при гепатитах
  • рецепти страв для хворих гепатит