Чи можна мамі, що годує тримати гіпоалергенної дієти – Статті – Новонароджені – Деті@Mail. Ru

      Коментарі Вимкнено до Чи можна мамі, що годує тримати гіпоалергенної дієти – Статті – Новонароджені – Деті@Mail. Ru

Чи можна мамі, що годує тримати гіпоалергенної дієти – Статті – Новонароджені – Деті@Mail. Ru Чи можна мамі, що годує тримати гіпоалергенної дієти

Як виявилося, сучасні фахівці, російські та зарубіжні, виступають зараз проти дієт “без алергенів” для майбутніх і годуючих мам. А ще зовсім недавно їх призначали дуже широко! Тепер доведено, що вони не тільки не захищають малюків від алергії в майбутньому, але навіть її провокують. Вашій увазі – останні дані.

– Під час вагітності та годування малюка грудьми бажано харчуватися як звичайно – з невеликими обмеженнями, які зроблять харчування не дієтичним, а просто повноцінним.

– Гіпоалергенна дієта, коли з раціону жінки видаляється їжа, що містить можливих провокаторів, не запобігає, але, навпаки, збільшує ймовірність появи у дитини алергічних або інших проблем.

– Справа в тому, що виключені компоненти харчування, потрібні для формування і тренування імунної системи малюка: тільки «стикаючись» з алергенами-провокаторами, вона вчиться захищатися від них.

Крім того, гіпоалергенні дієти чреваті іншими проблемами.

– Дефіцит для дитини. Майбутній або вже народжений малюк відчуває брак важливих компонентів (вітамінів, білків, кальцію, інших мікроелементів), що може стати причиною появи різних порушень і відставання в розвитку.

– Дефіцит для самої (майбутньої) мами. Щоб забезпечити малюка необхідними для розвитку речовинами, організм жінки починає спустошувати свої резерви (наприклад, забирати кальцій з кісток, зубів, нігтів), через що можуть почати руйнуватися м’язи, і слабшає імунітет.

– Для захисту від такого серйозного дефіциту організм молодої мами різко припиняє лактацію (під час вагітності може виникнути загроза викидня або передчасних пологів).

А головне – як ми вже говорили, всі ці жертви відбуваються марно.

Ось перелік корисних і достатніх обмежень для майбутніх і годуючих мам.

Не варто:

– пити сире коров’яче молоко, на ньому краще варити каші, або додавати потроху в чай, каву.

– солодкі газовані напої;

– фаст фуд;

– чіпси.

Скільки завгодно:

– всі похідні від молока – кисломолочні продукти, сир, сир, йогурти тощо;

– м’ясо не дуже смажене, чи не дуже жирне, що не дуже гостре;

– овочі, фрукти, ягоди за винятком червоних і газообразующих;

– каші (гречка, рис, якщо немає запорів у самої мами чи малюка, кукурудза, вівсянка).

Потроху:

– риба і яйця – 2-3 рази на тиждень;

– сосиски і варена ковбаса;

– червоні і помаранчеві овочі та фрукти;

– газообразующие продукти: горох, квасоля та інші бобові, виноград, сира капуста, квашена капуста, чорний хліб (не більш 150 г на день);

– кондитерські вироби, випічка, зефір, пастила – 2-3 рази на день.

Дитяча алергія: як звести ризик до нуля?

Майк Познер, доктор медичних наук, директор Європейського відділення Інституту Харчування «Нестле» у Франкфурті. «Найпростіший спосіб профілактики алергії у малюків – грудне вигодовування. Вчені довели, що з молоком матері дитина отримує все необхідне для розвитку імунітету проти алергії.

Грудне молоко – найбільш збалансований продукт, який складається з «свого», що не чужорідного білка, і містить всі необхідні поживні речовини (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали та мікроелементи) в достатній кількості.

Плюс до цього, з молоком мами малюк отримує мінімальні кількості антигенів різних продуктів, з’їдених нею, вони «тренують» імунну систему дитини і, тим самим, захищають від появи алергії на ці продукти в майбутньому.

Тому для дітей, які харчуються грудним молоком перші 6 місяців життя, ризик розвитку алергії майже в два рази нижче, ніж для малюків на штучному вигодовуванні. Адже цільний білок коров’ячого молока, що міститься в молочних сумішах, за природою своєю чужорідний, він стає потужним антигеном, який викликає розвиток алергії у немовляти.

Приміром, кількість алергенів у коров’ячому молоці в мільйон разів більше, ніж у грудному.

У різних джерелах інформації можна зустріти рекомендації вагітним і годуючим жінкам утримуватися від продуктів, які можуть викликати алергію (мед, горіхи, риба і т. п.). Однак, їх виключення з раціону мами не дозволить організму малюка «звикнути» до цієї їжі, і при зустрічі з нею, у нього може розвинутися алергічна реакція ».