Заморожені овочі та фрукти – користь чи шкода? | Харчування і дієти | Кухня | Аргументи і Факти

Заморожені овочі та фрукти – користь чи шкода? | Харчування і дієти | Кухня | Аргументи і Факти Заморожені овочі та фрукти – користь чи шкода?

Ось думка керівника лабораторії харчових добавок Інституту харчування РАМН А. Н. Зайцева :

– Фахівці вважають заморожування кращим способом консервування. Недарма сьогодні він став чи не найпопулярнішим у всьому світі. До речі, секрет «ягоди з льодком» добре відомий мешканцям Півночі Росії, з незапам’ятних часів зберігав в замороженому вигляді журавлину, брусницю. Технологія швидкої заморозки дозволяє практично повністю зберегти вітаміни і мінеральні речовини. І на смак, і по своїй живильній цінності заморожені овочі і фрукти не поступаються свіжим. Але за двох умов. По-перше, зберігати їх потрібно в морозильній камері. По-друге, розморожувати, а потім знову заморожувати не можна, інакше продукти можуть зіпсуватися і навіть викликати отруєння.

Строкатий суп Чудовий квартет

Суміш з броколі, цвітної капусти, моркви опустіть в киплячу воду і відваріть до готовності. Додайте сіль і прянощі за смаком. Печериці, не розморожуючи, тушкуйте з ріпчастою цибулею на повільному вогні 7-10 хвилин. Змішайте гриби з овочами та подайте як гарнір (тоді м’ясо краще і швидше засвоїться) або самостійне блюдо. У ньому багато клітковини, що виводить надлишок холестерину, а також комплекс важливих для здоров’я мінеральних речовин.

Овочева мозаїка

стомлюючись? Хочете відновити сили? Зняти набряки, схуднути? Включайте в раціон овочеве рагу.

Заморожені кольорову капусту, моркву, картоплю, зелений горошок і свіжі помідори (пропорції – за смаком) тушкуйте на рослинній олії, час від часу помішуючи, 7 хвилин на повільному вогні. Додайте гвоздику за смаком. Перед подачею на стіл прикрасьте дрібно нарізаною зеленню.

Десерти «Мрії про літо»

Желе вишневе. Замочіть у воді желатин на 25-30 хвилин. Коли набрякне, відіжміть. Опустіть вишню в окріп. Зачекайте, поки вода знову закипить, додайте цукровий сироп, процідіть. Потім покладіть желатин і розмішайте. Розкладіть ягоди по формах, залийте сиропом і поставте застигати в прохолодне місце. Додайте в желе трохи вина і лимонного соку для аромату.

На 0,5 кг вишні – 0,5 л води, 250 г цукрового піску, 1/2 склянки білого сухого вина або лікеру, 1/2 ст. ложки лимонного соку, 1/2 ст. ложки желатину.

Мус ягідний. Дайте ягодам злегка розморозити і приготуйте з них пюре: розімніть і протріть через сито. Вичавки залийте гарячою водою, проваріть 5-7 хвилин, процідіть. У ягідний відвар покладіть цукровий пісок, попередньо замочений желатин і, безперервно помішуючи, доведіть до кипіння. Потім охолодіть, додайте ягідне пюре і збийте до утворення однорідної маси (вона повинна збільшитися в об’ємі в 2 рази, для цього збивати краще в прохолодному місці). Розкладіть готовий мус у формочки і охолодіть. Прикрасьте часточками свіжих або консервованих ягід і фруктів.

На 1 склянку ягід – 2 склянки води, 3/4 склянки цукрового піску, 15 г желатину.

Де зберігаються вітаміни

Домашні заготовки цілком можуть поповнити неабияк розтрачений за зиму запас вітамінів. Правда, на збереження корисних речовин значно впливає спосіб консервування овочів і фруктів.

Як огірочок

Соління і маринування дозволяють зберегти майже всі вітаміни та мікроелементи, які є у свіжих овочах. При цьому деякі консервовані овочі виявляються навіть корисніше «вихідної сировини». Класичний приклад – квашена капуста. Молочно-кислі бактерії, які виділяються при квашенні, дозволяють повністю зберегти всі вітаміни, тоді як у свіжій капусті частина вітамінів руйнується під час зберігання. А капустяний розсіл – чудовий профілактичний засіб при гастритах з підвищеною кислотністю і справжній помічник для тих, хто хоче розлучитися із зайвими кілограмами. Справа в тому, що капустяний розсіл містить речовини, які перешкоджають перетворенню цукру та інших вуглеводів на жир.

Мочені яблука теж часом виявляються корисніше своїх свіжих побратимів. Якщо свіжі яблука полежали хоча б пару тижнів, вони втрачають приблизно одну третину міститься в них вітаміну С, тоді як в мочених яблуках аскорбінка зберігається повністю.

Однак сердечникам і гіпертонікам краще не зловживати соліннями і маринадами. У цих консервах міститься занадто багато солі, а це може привести до підвищення артеріального тиску. Гострі закуски, такі як лечо, мариновані помідори і перець, протипоказані людям, страждаючим гастритом і виразковою хворобою.

Села муха на варення

На жаль, під час варіння фрукти і ягоди втрачають приблизно 30% містяться в них вітамінів. Але зате варення і компоти містять досить багато клітковини і пектинів. Ці речовини знижують рівень шкідливого холестерину в крові і покращують травлення. А ось любителям так званого сирого варення, для приготування якого ягоди не варять, а просто перетирають з цукром, недолік вітамінів не загрожує – цей спосіб консервування дозволяє зберегти більшу частину корисних речовин.

Але якщо ви схильні до повноти або страждаєте на цукровий діабет, від солодких джемів, варення і компотів краще відмовитися.

Усихання й утруска

А ось сушені фрукти і ягоди – далеко не найбагатше джерело вітамінів. Втім, є й приємні винятки. Сушені плоди шипшини містять велику кількість аскорбінки, а в чорносливі і куразі багато корисного для серця і судин калію. Але якщо ви хочете схуднути, не варто занадто сильно налягати на сухофрукти – сушені плоди дуже калорійні.

речі

У морозилці краще! За даними нового дослідження австрійських вчених, заморожені овочі часто здоровіше привізних «свіжих», які продаються в супермаркетах не в сезон.

Дослідники стверджують, що свіжі на вигляд овочі, які проробляють довгий шлях, перш ніж потрапити на прилавок, втрачають багато що містяться в них вітамінів і мінералів. Заморожені овочі, навпаки, піддаються обробці часто всього через кілька годин після того, як були зібрані, і їх поживна цінність зберігається. Вчені порівняли поживну цінність заморожених продуктів та імпортних свіжих овочів, які продаються взимку. Вміст вітамінів в замороженому горосі, цвітній капусті, бобах, кукурудзі та моркви виявилося набагато вище, ніж у імпортних свіжих овочах з Італії, Іспанії, Туреччини та Ізраїлю.

Особиста думка

– Заморожені овочі та фрукти я не вважаю особливо корисними, але, звичайно, іноді їх використовую. Наприклад, мій улюблений пиріг з вишнею взимку можна приготувати тільки з заморожених ягід, які я завжди тримаю в холодильнику. Але ось заморожені кукурудза, зелений горошок, мені здається, попередньо проходили якусь теплову обробку. Тому краще все-таки використовувати овочі, які заготовлюються самостійно. Наприклад, ми з моєю тіткою заморожуємо на зиму болгарський перець, який у великих кількостях збираємо на дачі.

Найпопулярніші замороженниe продукти у росіян

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1827 7-EQBo9GbMEHBF_C3RN-Z-cqCQNdn65XmuSJ_YWZnmjIhlqzoIquOdv6JdTf1Hhc b131862fb78712dcc7834214dab2d73ff9e09b4c&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • заморожені ягоди користь
« »

_0.31MB/0.00259 sec