Як схуднути за допомогою протеїну

Як схуднути за допомогою протеїну

Як схуднути за допомогою протеїну

Наш організм, для найкращого функціонування має отримувати близько 70 різних харчових речовин. Живильні речовини можна розділити на 6 груп: білки (про білки можна почитати тут), жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, вода. Кожна з яких виконує особливу функцію в організмі.

Білки – це найбільш важливий структурний елемент клітин. Запаси білка в організмі практично відсутні. Нові білки можуть синтезуватися тільки з білків, що надходять з їжею. З речовин, що входять склад жирів і вуглеводів, білки не утворюються. Білки – це полімери, що складаються з амінокислот. Білки їжі в процесі травлення розпадаються на окремі амінокислоти, з яких надалі синтезуються специфічні людські білки. Недолік білків у харчуванні призводить до змін у печінці, порушення діяльності залоз внутрішньої секреції, зміни гормонального фону, діяльності серця, погіршення пам’яті і працездатності.

Фізичне навантаження може принести користь тільки за умови достатнього надходження білка з їжею. При легкому фізичному навантаженні достатньо 1 грама білка на 1 кілограм ваги тіла (для мають зайву вагу в розрахунок береться ідеальна вага, а не фактичний), при середньому фізичному навантаженні – 1,5 грама (ігрові види спорту), при тривалих і інтенсивних навантаженнях – 2 грами на кг (марафон, атлетичні види спорту).

Якщо кількість білка незначно перевищує норму, шкоди від цього не буде, а надлишок амінокислот використовується як додаткове джерело енергії. Однак для більшості людей при відсутності інтенсивних фізичних навантажень надмірне надходження білка може призвести до несприятливих наслідків. Печінка перетворює надлишок білків в глюкозу (а надлишкова глюкоза трансформується в жири) і азотисті сполуки, такі як сечовина, яку нирки повинні активно виводити з організму. У зв’язку з цим особливої??важливості набуває дотримання питного режиму. Однак проблеми, пов’язані з надлишком білка, зустрічаються рідко, найчастіше в нашому раціоні не вистачає повноцінного білка.

Існують мільйони різних білків, але всі вони побудовані з амінокислот. Про амінокислотах докладніше можна почитати тут. Якщо будь-яка з цих амінокислот відсутній в їжі, то неминучі серйозні порушення здоров’я. Це пов’язано з тим, що для побудови білків тіла амінокислоти можуть бути використані тільки в певних співвідношеннях. Недолік якоїсь однієї амінокислоти не дозволяє повністю використовувати для побудови тіла інші амінокислоти. Найбільш цінними з цієї точки зору є білки тваринного походження. Особливо молока, яєць, риби, м’яса, кальмара, білок якого відрізняється такою ж біологічною цінністю, як і молоко. Важливо, що амінокислотний склад цього білка майже ідентичний амінокислотним складом білка людини. Менш цінними є рослинні білки.

Білки пшениці не містять амінокислоти лізин, дефіцит лізину і треоніну мають майже всі крупи, за винятком гречаної. Білки багатьох рослинних продуктів погано перетравлюються. Це відноситься до білків бобових, грибів, горіхів. З білків тваринного походження засвоюється більше 90% амінокислот, а з рослинних тільки 60-80%. Переварювання білка значно полегшується після подрібнення і термічної обробки. Водночас надмірне нагрівання рослинної, і особливо тваринної їжі негативно позначається на аминокислотном складі її білків. Біологічна цінність молочного білка казеїну при нагріванні до 200 градусів зменшується вдвічі. При сильному і тривалому нагріванні вуглеводних продуктів в них зменшується кількість лізину. Тому при приготуванні каш краще попередньо замочувати крупу, це скоротить час приготування і збільшить поживну цінність. Найбільш доцільно використовувати різні поєднання тваринної і рослинної їжі: гречана каша з молоком, пельмені, пиріжки з м’ясом, ватрушки, молочна локшина і т. д.

В слідстві недостатнього надходження білка з’являється стомлюваність, млявість, зниження імунітету.

Надмірне надходження білка може призвести до погіршення роботи печінки, нирок, нервових розладів.

Також треба розуміти, що білки можуть ефективно виконувати свої функції в організмі тільки в тому випадку, якщо всі інші компоненти присутні в необхідній кількості. Якщо не вистачає жирів чи вуглеводів, то організм змушений використовувати амінокислоти як джерело енергії.

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • чи можна схуднути за допомогою протеїну
« »

_0.31MB/0.00761 sec