Худеем правильно – Пост і схуднення

Худеем правильно – Пост і схуднення Пост і схуднення

Думка худнути постом приходить в голову багатьом. Дуже вже спокусливо вбити одним пострілом двох зайців: і душу очистити, і ідеальної ваги досягти.

Коли людина, безуспішно худевшій раніше, приймається постити, він мимоволі втягує в цю дію свій досвід обмежувальних дієт. На дієті йому було голодно і несмачно, і він припускає, що так має бути і в піст. Просто тоді сила волі його підвела. А тепер, коли вона посилена духовним стрижнем поста, він витримає будь-які позбавлення. Але, розмірковуючи так, що худне упускає з виду те, що сім тижнів приборкання плоті не вимагають приносити в жертву здоров’я. І ще він не знає, що у пісного харчування склалася своя кулінарна культура – з рецептами та порадами, якими можна скористатися.

ЗРОБЛЕНО БУДИНКУ

Готуйте самі. Навіть ті, хто «прив’язаний» до громадському харчуванню, під час посту перемикаються на домашнє харчування і приймаються кашоварити. Адже готової пісної їжі окрім хліба, овочів і фруктів не так вже багато. Крім того, в пост треба бути уважнішими до того, що їси: так, у звичайні дні ми отримуємо кальцій з молока, а «на посту» денну норму цього мінералу набрати скрутно. Потрібно знати, в чому, крім молока, міститься кальцій, і приготувати, наприклад, лобіо з кунжутом або кольорову капусту з тофу. А щоб підтримати імунітет достатньою кількістю цинку, поставити на стіл гриби з цибулею і гречаною кашею.

ПЕРШЕ ПО ПРАВУ

Супчик кожен день. В пост без нього ніяк. Спробуйте умовити себе на порцію корисної перловки без масла. А та ж крупа в кислих щах з грибами – штука цілком їстівна і навіть смачна. Пшоняна каша без молока теж не їжа, а пшоняний куліш з картоплею і цибулею, з лавровим листочком і кропом – та хоч кожен день. З гречаного проділу можна зварити прекрасну і корисну гречану юшку, додавши пасеровані цибулі та зелені. Саме час згадати і про біблійної сочевичну юшку, і про більш близькому нам гороховому супі. Вони чудо як гарні навіть без м’яса, сала і копченостей. Нарешті, суп – найпростіша і швидка їжа. Всипали в киплячу воду пакет-другий морожених овочів, поклали пару ложок заздалегідь звареного рису або перловки, і все!

салатом салатовий

Салат не замість їжі, а разом з нею. Капустяний салатик – зовсім не символ пісної трапези, а всього лише одне з пісних страв. Шинковані або терті овочі – корисна їжа, але вони не повинні самотньо стояти на столі і замінювати трапезу. Так що, будь ласка, якщо вже готуєте салат, то з думкою, що після нього буде ще якась їжа: каша, картопля, юшка. Є, звичайно, салати, які вже самі по собі ситні, – наприклад, картопляний із солоними грибами і цибулею, з авокадо з помідорами і листової зеленню, з холодної квасолі. Та той же вінегрет! Тільки кладіть у нього побільше горошку і додайте грибів.

ФРУКТОВИЙ ГЛАМУР

Фрукти – лише десерт. перебивають фруктами всі сім тижнів не вийде. По-перше, в них багато цукру, так що фрукти – це десерт, а ще палочка-виручалочка на випадок, коли в поле зору немає нічого пісного, а до будинку далеко. Ще більшою мірою це відноситься до соків. Якщо в яблуках, апельсинах і т. д. є клітковина, яка гальмує всмоктування і дає відчуття ситості, то сік її практично позбавлений. А свіжовичавлений сік натщесерце – це взагалі удар по підшлунковій залозі.

ФІЛЬТР ДЛЯ ДУМОК

Щиро віруючим обходитися без того-іншого-третього не складно ще й тому, що власне «дієта» – не головна і не найважча частина посту. Є речі поскладніше: утримуватися від пустослів’я, всіх прощати, жаліти, думати про людей добре, думати про Бога постійно, читати душекорисне, відвідувати служби, сповідатися. Все це – робота, яка займає думки, вимагає часу і уваги, так що згадувати про їжу особливо і колись. А адже ви тільки собою займаєтеся, зі своїми гріхами розбираєтеся. Якщо ж ще й ближньому допомагати, і дальнього, то ні про їжу, ні про фігуру думати буде ніколи. І цим пост кардинально відрізняється від дієти, на якій ви тільки про них і думаєте.

Наталія КОРШУНОВА

пшоно КУЛІШ з картоплею та ЛУКОМ

Варіть його у великій каструлі, з маленької куліш втече. Налийте 2 л води, поставте на вогонь. Склянку пшона промийте в декількох водах, перетираючи крупу між долонями. Всипте в каструлю, доведіть до кипіння і варіть на тихому вогні. Коли куліш почне густіти, покладіть пару картоплин, нарізаних кубиками, дрібно нарізаний і пасеровану цибулю (1 цибулину), посоліть, додайте перець горошком, лавровий лист і варіть до готовності картоплі. Заправте зеленню і дайте постояти хвилин п’ятнадцять.

Так само можна варити юшки з різних круп з овочами: з гречаного проділу з селерою, з клейкого рису з солодким перцем або морожених овочевими сумішами, з манної крупи або рису з сухофруктами.

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • рецепт дієтичних мафінів
  • Іжа для схуднення окрім фруктів та десертів
  • Дієтичні дешеві рецепти для худаючих
  • дешеві дієтичні салати
  • дешеві дієтичні страви
  • дешеві та дієтичні кекси
  • куліш дієта
  • Куліш діетичний
  • рецепти дієтичні прості і недорогі
  • Рецепти дешевих диетичних страв
« »