Харчування школярів. Здоров’я школяра

Харчування школярів. Здоров’я школяра Харчування школярів

Основні принципи організації раціонального харчування зберігають свою актуальність для людей різного віку. Назвемо їх ще раз:

Адекватна енергетична цінність раціону, відповідна енерговитратами дитини. Збалансованість раціону по всіх замінимим і незамінним харчовим чинникам. Максимальна різноманітність раціону, що є основною умовою забезпечення його збалансованості. Оптимальний режим харчування. Адекватна технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх високі смакові достоїнства і збереження вихідної харчової цінності. Облік індивідуальних особливостей дітей. Забезпечення безпеки харчування, включаючи дотримання усіх санітарних вимог до стану харчоблоку, постачають продукти харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв.

Проте організація харчування підлітків, школярів 10-17 років має свої особливості, які полягають в тому, щоб врахувати всі ті зміни, які відбуваються в дитячому організмі в цьому віці. У цей період слід звернути особливу увагу на наступні моменти:

    Відбувається інтенсивне зростання всього організму, який можна порівняти з темпами розвитку людини першого року життя. Розвиваються всі основні системи: опорно-рухова (особливо скелет), йде збільшення м’язової маси (з урахуванням статевих особливостей), серцево-судинна та нервова системи, а також йде радикальна гормональна перебудова організму, пов’язана з статевим дозріванням підлітка. На тлі всієї фізичної перебудови підвищуються навантаження на психоемоційну сферу. Зростають не тільки шкільні навантаження, а й напруження, викликане соціальною адаптацією підлітка.

Правильна організація харчування школярів може допомогти у вирішенні дуже багатьох проблем, що виникають саме в підлітковий період. Зараз особливо важливо забезпечити організм всіма ресурсами не тільки для росту і розвитку, але також для все зростаючих навантажень в школі і статевого дозрівання.

Саме в ці роки – фактично починаючи з 10 років – дитина стає дорослою людиною. І це стосується і його фізичного розвитку, і психо-емоційного, і інтелектуального. Дитина освоює нові для себе правила дорослого життя. Навчається відповідальності і самостійності, вчиться по-новому вибудовувати свої відносини з людьми.

Важливо й те, щоб саме в цей період дорослішання дитина навчилася самостійно дотримуватися режиму харчування, раціонально харчуватися незалежно від нагляду дорослих. По-перше, щоб уже зараз допомогти своєму організму в нелегкій роботі, а по-друге, щоб виробити звичку, яка стане в нагоді в самостійного життя. Адже від того, як ми харчуємося, залежить наше здоров’я.

При складанні раціону для школярів 10-17 років враховуються зміни фізіологічних потреб в харчових речовинах і енергії залежно від віку та статі дитини.

Середньодобові норми фізіологічних потреб в харчових речовинах і енергії для дітей і підлітків шкільного віку

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • норми харчування школярів диеты
« »

_0.31MB/0.00365 sec