Харчування при остеопорозі (Ангеліна Моісеєнко) / Проза. ру – національний сервер сучасної прози

      Коментарі Вимкнено до Харчування при остеопорозі (Ангеліна Моісеєнко) / Проза. ру – національний сервер сучасної прози

Харчування при остеопорозі (Ангеліна Моісеєнко) / Проза. ру – національний сервер сучасної прози Харчування при остеопорозі

Остеопороз – зменшення щільності (витончення) кісток – пов’язаний з поступовим вимиванням кальцію з організму, яке посилюється з віком.

Починається остеопороз у всіх людей прсле 30 років, особливо у жінок, що пов’язано з нестачею статевих гормонів в клімактеричний період. Характеризується зменшенням міцності кісток, частими переломами.

Також виникненню остеопорозу сприяють регулярний прийом стероїдів (при ревматоїдному артриті,

системний червоний вовчак, інших аутоімунних захворюваннях), надлишок вітаміну D в їжі, надлишок тироксину (гормон щитовидної залози).

При остеопорозі необхідно вживати достатню кількість фолієвої кислоти (не менше 5 мг на день). Вона міститься в зелених листових овочах, сочевиці, буряках, бананах, бобах, капусті.

Фолієва кислота необхідна для формування каркаса з колагену, на якому відкладаються мінеральні солі.

Також необхідно вживати не менше 50 мг на день вітаміну В-6 (піридоксин) для зміцнення коллагенового каркаса кісток. вітамін В-12 і взагалі вітаміни групи В, нестача яких призводить до порушення діяльності клітин, що будують кістка (остеобласти).

Вітамін В-12 не міститься в рослинній їжі. Основні джерела вітаміну В-12: яловичина, яловича печінка, сардини, оселедець, скумбрія, яйця, устриці, молоко.

Вітамін В-6 містять: шинка, банани, креветки, м’ясо куряче, печінка яловича, насіння соняшнику, соя, сочевиця, лісові горіхи.

Багаті вітамінами групи В в комплексі: пивні дріжджі, житнє борошно, чорний хліб, гречка, овес, квасоля, картопля печена, горох, шинка, говчжья печінку, цитрусові, сардини, скумбрія, сочевиця, яйця.

Дефіцит цинку також призводить до остеопорозу. Багаті цинком устриці – в 100 гр міститься 100 мг цинку, тоді як денна потреба в цинку при остеопорозі зростає з 15 до 25 мг. З усього прийнятої кількості цинку засвоюється тільки 50%. Також багато цинку в насінні гарбуза, селері, пастернаку посівному, насінні соняшнику, бобових, креветках, оселедця, яловичині, яловичої печінки. З рослинних продуктів цинк засвоюється гірше через наявність у них фітіновой кислоти.

Необхідний прийом достатньої кількості магнію, що активізує утворення нової кістки.

Багато магнію в:

волоських горіхах, оселедця, скумбрії, трісці, коропі, креветках, мигдалі, бананах, зелених листових овочах, молочних продуктах, продуктах з цілісних зерен.

Дефіцит вітаміну К способствукт втрати кальцію з сечею, тому необхідно приймати продукти, що містять біфідобактерії (

ацідофіллін, нарине, біокефір) для нормалізації деятеьності кишкової мікрофлори. При дисбактеріозах внаслідок прийому антибіотиків порушується діяльність кишкових бактерій, що синтезують вітамін К.

Потера кальцію також сприяє кофеїн, тому потрібно уникати надмірного вживання кави, солодких газованих напоїв, какао.

Діяльність остеобластів також порушує прийом алкоголю, при чому більше доза прийнятого, тим сильніше руйнуються кістки.

Надлишок насичених жирів пов’язує кальцій, тому тваринні жири також потрібно обмежити, особливо яловичий і баранячий, а також маргарини і майонези (містять трансжирні кислоти).

Найбільш корисно топлене вершкове масло (40-50 гр. на день) і нерафіновані рослинні масла (2-3 ст. ложки на день).

Загальна кількість білків не повинно перевищувати 100-120 гр на добу так як при цьому менше перевантажується кишечник і не виникає процесів гнильного бродіння білків.

Дуже важливий при остеопорозі достатній прийом кальцію.

Багато кальцію міститься в (з розрахунку на 100 грам продукту):