Великий піст 2013. Харчування під час посту

Великий піст 2013. Харчування під час посту Великий піст 2013. Харчування під час посту

Щоб не завдати шкоди організму і використовувати пост для покращення свого здоров’я, необхідно до харчування під час посту поставитися серйозно.

Фахівці вважають, що організму людини в середньому необхідно до 90 г білка на добу. Враховуючи те, що в процесі існування наш організм зношується, втрати білка повинні відновлюватися шляхом прийому його з їжею. Тому при дотриманні посту потрібно строго стежити за наявністю в їжі необхідної кількості як елементів і мікроелементів, так і білка, в даному випадку переважно рослинного походження.

Такими білками можуть забезпечити такі продукти: квасоля, насіння соняшнику, горіхи. Іноді, якщо дозволяють умови поста, – риба, креветки та інші продукти моря.

Добова потреба у вуглеводах складає 400-500 р. Основним джерелом вуглеводів у харчуванні є рослинна їжа. Пост не виключає вживання цукру.

Відносно вживання жирів можна відзначити, що рослинне масло, якщо воно використовується окремо від тваринних жирів, в кишечнику людини не перетворюється в жир людини, тому що не містить необхідних для цього насичених жирних кислот, що дуже важливо для тих, хто вирішив за час посту трохи схуднути.

Споживання рідини також вимагає контролю – не менше 2 л на добу.

Давно відомо, що травні функції організму змінюють свою активність не тільки протягом місяця, але і протягом доби. Діють так звані біологічні годинники. За біологічним законам, найсприятливіший час для прийому їжі з 12 до 20 годин, а от з 22 до 4 годин організм найбільш активно займається асиміляцією, тобто переварюванням і засвоєнням їжі. На відпочинок і самоочищення залишається час приблизно з 4 до 12 годин.

Лікарі дієтологи рекомендують триразовий режим харчування: вранці – чай??(кава) і фрукти, вдень – чай??(кава, компот, сік або мінеральна вода) і фрукти, овочі, можна кефір, йогурт, хліб. А от увечері – основна їжа, але в межах нормальної кількості, тобто не погіршує необхідні умови функціонування травних органів. При цьому повинен дотримуватися баланс надходять з їжею поживних речовин.

При рідкісних прийомах обов’язковою умовою є розумне обмеження кількості їжі. При вживанні великої кількості їжі стінки шлунка надмірно розтягуються, обмежуючи його рухливість і погіршуючи перемішування їжі. В результаті сповільнюється її обробка шлунковими соками. Їжа надовго затримується в шлунку, а робота травних залоз стає тривалою і напруженою.

відволіканням від почуття голоду вдень може бути вживання фруктів і питво соків, води, чаю, кави (останній в контрольованих дозах) або кефіру, 1% йогурту.

-----------------------------------------------------------------------------
« »

_0.3MB/0.04400 sec