Великий піст 2013. Харчування під час посту

      Коментарі Вимкнено до Великий піст 2013. Харчування під час посту

Великий піст 2013. Харчування під час посту Великий піст 2013. Харчування під час посту

Щоб не завдати шкоди організму і використовувати пост для покращення свого здоров’я, необхідно до харчування під час посту поставитися серйозно.

Фахівці вважають, що організму людини в середньому необхідно до 90 г білка на добу. Враховуючи те, що в процесі існування наш організм зношується, втрати білка повинні відновлюватися шляхом прийому його з їжею. Тому при дотриманні посту потрібно строго стежити за наявністю в їжі необхідної кількості як елементів і мікроелементів, так і білка, в даному випадку переважно рослинного походження.

Такими білками можуть забезпечити такі продукти: квасоля, насіння соняшнику, горіхи. Іноді, якщо дозволяють умови поста, – риба, креветки та інші продукти моря.

Добова потреба у вуглеводах складає 400-500 р. Основним джерелом вуглеводів у харчуванні є рослинна їжа. Пост не виключає вживання цукру.

Відносно вживання жирів можна відзначити, що рослинне масло, якщо воно використовується окремо від тваринних жирів, в кишечнику людини не перетворюється в жир людини, тому що не містить необхідних для цього насичених жирних кислот, що дуже важливо для тих, хто вирішив за час посту трохи схуднути.

Споживання рідини також вимагає контролю – не менше 2 л на добу.

Давно відомо, що травні функції організму змінюють свою активність не тільки протягом місяця, але і протягом доби. Діють так звані біологічні годинники. За біологічним законам, найсприятливіший час для прийому їжі з 12 до 20 годин, а от з 22 до 4 годин організм найбільш активно займається асиміляцією, тобто переварюванням і засвоєнням їжі. На відпочинок і самоочищення залишається час приблизно з 4 до 12 годин.

Лікарі дієтологи рекомендують триразовий режим харчування: вранці – чай??(кава) і фрукти, вдень – чай??(кава, компот, сік або мінеральна вода) і фрукти, овочі, можна кефір, йогурт, хліб. А от увечері – основна їжа, але в межах нормальної кількості, тобто не погіршує необхідні умови функціонування травних органів. При цьому повинен дотримуватися баланс надходять з їжею поживних речовин.

При рідкісних прийомах обов’язковою умовою є розумне обмеження кількості їжі. При вживанні великої кількості їжі стінки шлунка надмірно розтягуються, обмежуючи його рухливість і погіршуючи перемішування їжі. В результаті сповільнюється її обробка шлунковими соками. Їжа надовго затримується в шлунку, а робота травних залоз стає тривалою і напруженою.

відволіканням від почуття голоду вдень може бути вживання фруктів і питво соків, води, чаю, кави (останній в контрольованих дозах) або кефіру, 1% йогурту.