Сочевиця для схуднення – корисні властивості, рецепти страв, відгуки | SlimSecret

Сочевиця для схуднення – корисні властивості, рецепти страв, відгуки | SlimSecret Сочевиця для схуднення

На нашому столі сочевицю можна зустріти досить рідко. І це абсолютно незаслужене ставлення до бобових, в одній порції яких міститься стільки ж білків, скільки і в одній порції м’яса. Крім того, в цьому продукті багато рослинної клітковини, складних вуглеводів і життєво важливих мінеральних солей. Завдяки своїй поживності і корисним властивостям сочевиця для схуднення – якраз той засіб, за допомогою якого можна швидко і без голодувань скинути кілька зайвих кілограмів.

Корисні властивості сочевиці

жаль, біблійну легенду про те, як сочевична юшка змінила долю цілого народу, сьогодні мало хто пам’ятає. Але справжньої цінності продукту це анітрохи не применшує. Багато народності використовують ці бобові як цінного лікарської рослини. Наприклад, як антидепресант сочевиця діє не гірше, ніж шоколад. Вона підвищує настрій і піднімає тонус організму. Правда, на відміну від останнього ласощі бобові не здатні надавати шкідливої??дії на фігуру.

Для процесу схуднення сочевиця цікава і своєю низькою калорійністю. Так, енергетична цінність 100 г приготованого продукту становить 310 м. При цьому частка білка становить 35%, повільних вуглеводів – 53%, а жирів – близько 2% (навіть менше, ніж у популярному горосі). Багаті бобові вітамінами групи B, зокрема вітаміном B9 (фолієвої кислотою). Всього однією порцією сочевичної каші можна на 90% покрити добову потребу організму в цьому речовині. Ні крупі рівних і за вмістом заліза.

Життєво важливі амінокислоти (лецитин тощо), що містяться в чечевиці, легко засвоюються організмом. Бобові можуть використовуватися в якості повноцінного замінника білка під час дотримання дієт і релігійних постів. Сочевиця багата розчинної і нерозчинної клітковиною. І кожна з них робить свій благотворний дію на процес схуднення. Розчинна клітковина відповідає за нормалізацію травлення і підтримка кишкової мікрофлори, а нерозчинна активізує кишкову моторику і допомагає вивести з організму накопичені в ньому шлаки і токсини, надаючи м’яку проносну дію.

Крім того, регулярне включення в раціон харчування каш та інших страв з сочевиці допомагає стимулювати обмін речовин, підтримувати імунітет і навіть знижувати ризик розвитку сечостатевих і онкологічних захворювань. Деякі сорти цих бобових знижують у крові рівень глюкози, тому вони повинні неодмінно бути присутнім на дієтичному столі хворих на цукровий діабет.

Ще одна цінна для сучасної людини корисна властивість сочевиці – вона не здатна накопичувати в собі шкідливі й токсичні елементи (радіонукліди, нітрати тощо). Так що бобові, незалежно від регіону зростання, можуть по праву називатися екологічно чистим продуктом.

Як вибрати сочевицю

У продажу можна зустріти не один, а відразу кілька сортів сочевиці. Кожна з них володіє своїм смаком і ароматом і підходить для приготування певних страв. Що краще вибрати? Це залежатиме від того, яке дієтичне блюдо ви плануєте приготувати.

    коричнева сочевиця має ніжний горіховий аромат і ідеально підходить для приготування густих перших страв (похлебок); червона сочевиця володіє пікантним смаком і швидко розварюється. З нею добре готувати каші і пюре; зелена сочевиця характеризується гострим смаком і хорошою стійкістю до термообробки. Після відварювання цей сорт зберігає свою форму, тому його часто використовують як інгредієнт овочевих салатів, які від цього стають більш ситними та поживними; «білуга» – найдрібніша сочевиця, яка зовні нагадує чорну ікру. Сорт універсальний – з ним можна готувати і пюре, і супи, і салати.

Рецепти страв з сочевиці

Ці прості і смачні рецепти обов’язково знадобляться вам при дотриманні сочевичної дієти.

Каша з сочевиці. На кілька годин замочіть зелену сочевицю (250 г), а потім ретельно промийте. Коли зернятка трохи набухнуть, промийте їх ще раз і покладіть в каструлю з водою. Вариться сочевиця 35-40 хвилин. Якщо інше не обумовлюється в рецепті, кашу можна приправити сіллю, перцем, спеціями, морквяно-цибулевої піджаркою.

Сочевиця тушкована з овочами. Замочіть сочевицю будь-якого сорту (250 г) в холодній воді на 6 годин. Подрібніть моркву, цибулю, червоний болгарський перець і пасеруйте. З’єднайте овочі з сочевицею, долийте в сотейник трохи води, посоліть, додайте спеції і тушкуйте під кришкою до готовності. При подачі на стіл посипте блюдо свіжою зеленню.

Сочевична юшка. Замочіть на ніч сочевицю (350 г). З ранку промийте її і поставте варити. При необхідності доливайте воду – її кількість буде залежати від того, який густоти блюдо ви бажаєте отримати. Дрібно наріжте чотири помідора і тушкуйте на рослинній олії до тих пір, поки не вийде пюреподібна маса. Змішайте томатний соус з сіллю, часником і спеціями. Тушкуйте ще кілька хвилин. З’єднайте готову сочевицю із заправкою і подрібніть в блендері.

Сочевиця з імбирним соусом. Відваріть до готовності сочевицю. Приготуйте соус. Для цього натріть корінь імбиру (4 ст. л.) і витримайте 2:00 в соєвому соусі. Процідіть, додайте лимонний сік і мед (1 ч. л.). Одну порцію сочевиці полийте 2 чайними ложками соусу.

Суп із сочевиці. Промийте сочевицю (200 г) і відкиньте на друшляк. Картопля (150 г) наріжте кубиками, цибулю-порей (50 г) – кільцями, моркву (100 г) натріть на тертці. Овочі та бобові залийте водою і варіть 45-50 хвилин. Окремо приготуйте філе кролика і додайте нарізане м’ясо в тарілки з супом при подачі. При бажанні приправте блюдо сметаною.

Сочевиця з оливковою соусом. Зварену сочевицю. Полийте соусом з оливкової олії (1 ст. л.), томатного соку (2 ст. л.), нарізаних маслин (2 ст. л.) і свіжого кропу. На одну порцію страви досить однієї столової ложки такої заправки.

Відгуки худнуть про сочевиці

Алевтина, 32 роки. Сама я завжди недооцінювала сочевицю, тому байдуже проходила повз полиці в супермаркеті, де стояли упаковки з бобовими, поспішаючи до улюблених макаронних виробів. Але нещодавно довелося серйозно зайнятися корекцією своєї фігури. Постало питання про вибір правильної системи живлення (сидіти на суворій дієті лікар мені заборонив). Прочитала статтю про сочевицю і тижневу дієту з нею. Вирішила просто взяти цей продукт на озброєння та запровадити її в свою систему харчування. Тепер мій раціон такий. Ранок – злакові каші, йогурт і фрукти. День – страва з сочевиці. Вечір – овочі. Всього за три тижні я скинула майже 10 кг. А головне – голод не відчувається!

Люба, 26 років. Чечевицю використовую як варіант розвантажувальних днів. Я їх практикую по суботах і неділях, але завжди різні – кефірів, фруктові, яблучні, рисові. Все одно у вихідні ні розумовими, ні фізичними навантаженнями не займаюся. Енергію, яка споживається з їжею, дівати нікуди, а значить все, що я з’їм в ці дні, може легко трансформуватися в жирові відкладення. Живу так вже рік і ніяких проблем ні з зайвою вагою, ні з целюлітом, ні з травленням не відчуваю. Треба обов’язково давати відпочивати своїй травній системі!

Можлива Вам будуть цікаво прочитати:

-----------------------------------------------------------------------------
« »