Що можна їсти при захворюваннях печінки?

      Коментарі Вимкнено до Що можна їсти при захворюваннях печінки?

Що можна їсти при захворюваннях печінки? Що можна їсти при захворюваннях печінки?

Поділіться статтею:

На жаль, на сьогоднішній день у багатьох людей виявляються порушення функцій печінки. Існує думка, що раціон харчування при захворюваннях цього, найважливішого для організму, органу дуже обмежений, проте, це думка помилкова. Перелік продуктів, дозволених до вживання людям, страждаючим захворюваннями печінки досить широкий, а правильно підібрана лікувальна дієта допоможе вберегти печінку від зайвих навантажень, забезпечуючи організм всіма необхідними поживними речовинами. Тому, що можна їсти при захворюваннях печінки, присвячена наша стаття.

У раціоні харчування хворих обмежується кількість споживаних жирів, тому вуглеводи стають основним джерелом енергії. Дієта повинна містити достатню кількість легкозасвоюваних білків і вітамінів, оскільки вони необхідні для забезпечення регенеративних процесів в печінкової тканини.

Дозволені продукти

Людям, страждаючим захворюваннями печінки, рекомендується вживати в їжу черствий і підсушений білий хліб, макаронні вироби і будь круп’яні каші. У раціоні обов’язково повинні бути присутніми молочні продукти, такі як цільне молоко, сметана, кефір, кисле молоко, ряжанка, сир і клинковий сир. Вибирати слід молочні та кисломолочні продукти зі зниженим вмістом жиру.

Корисні нежирні сорти м’яса (яловичина, кролик, конина, курка) і риби (морський окунь, судак, тріска, форель), а також яєчний білок. Дозволяється додавати в їжу трохи вершкового масла, дуже корисні рослинні олії (оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна). Супи слід варити на овочевих відварах або молоці.

Дієта при захворюваннях печінки обов’язково повинна включати в себе достатню кількість овочів, що не містять грубу клітковину. Особливо корисні морква, гарбуз буряк, томати, кабачки, топінамбур, спаржа, листовий салат і зелень. Також необхідно вживання в їжу фруктів (за винятком груші). У помірних кількостях можна додавати в їжу цукор. З солодощів слід віддати перевагу меду, варення, мармелад, зефір, пастилі, печінкою, безе, ягідним і фруктовим мусів, суфле і желе. З напоїв дозволені неміцний чай і кава, фруктові соки, компоти, ягідні киселі.

Якщо самопочуття хворого задовільний, то з дозволу лікаря іноді можна вживати в їжу шинку, нежирний окіст, сир, ціле яйце і свіжу квашену капусту. З яєць краще готувати омлети на пару.

Заборонені продукти

Хворим із захворюваннями печінки не слід вживати в їжу свіжий і житній хліб, тверді сири, яєчний жовток. Чинять негативний вплив на печінку жирні сорти м’яса (свинина, баранина, качка) і риби (лосось, оселедець), копченості, консерви. Прибрати зі столу також доведеться сало і грудинку.

Необхідно виключити з раціону мигдальні та волоські горіхи, нестиглі фрукти, овочі, що містять грубу клітковину (бобові, всі сорти капусти, ріпу, брукву, редис, огірки, часник), а також гриби. Не рекомендується додавати в страви гострі спеції і приправи, такі як оцет, гірчиця, перець.

Людям, страждаючим захворюваннями печінки, доведеться відмовитися від шоколаду, какао, кондитерських виробів з жирними кремами, морозива. Категорично заборонено вживання будь-яких алкогольних напоїв.

Режим харчування та правила приготування їжі

Людям, страждаючим захворюваннями печінки, рекомендується дробовий режим харчування. Їжу слід приймати невеликими порціями в 4-6 прийомів. Їжа повинна бути теплою, не можна вживати дуже гарячі або холодні страви та напої.

Готувати страви рекомендується шляхом запікання в духовій шафі, на пару, а так само відварювати. Не слід використовувати для приготування супів м’ясні бульйони і смажені заправки. М’ясо і рибу слід готувати без використання жиру.

На перший погляд здається, що дієта при захворюваннях печінки дуже обмежена, але це не так. Комбінуючи дозволені продукти, можна приготувати безліч різних смачних страв. Для того щоб урізноманітнити меню можна використовувати сметанні та томатні соуси і підливи, лимонний сік, зелень. М’ясо має зовсім інший смак, якщо запекти його в яблучному пюре з медом. З сиру можна приготувати різноманітні страви (сирники, ліниві вареники, запіканки) і десерти. Зі свіжих овочів і зелені готують всілякі салати з додаванням рослинних масел.

Така дієта піде на користь не тільки людям, страждаючим захворюваннями печінки, а й тим, у кого немає проблем зі здоров’ям.

Також:

  • дієта при хворій печінці
  • дієта при захворюванні печінки
  • що можна їсти при хворій печінці
  • хвора печінка дієта
  • яка дієта при хворій печінці
  • дієта для хворої печінки
  • дієта при печінці
  • що можна їсти при захворюванні печінки
  • дієта на печінку
  • що можна істи коли хвора печінка