Що можна їсти при проносі?

Що можна їсти при проносі? Що можна їсти при проносі?

Поділіться статтею:

Пронос (діарея), з точки зору медицини, це прискорений (3 рази і більше на добу) рідкий стілець. Причини можуть бути самі різні, від психологічних («ведмежа хвороба») до важких органічних (хвороба Крона. Лімфома тонкого кишечника і т. д.). Але, незалежно від причини, принципи харчування при проносі залишаються однаковими.

Чому стілець стає рідким?

    з прискореним просуванням вмісту кишечника; з порушенням всмоктування води, електролітів; з підвищеною секрецією води, натрію в просвіт кишечника; із збільшенням слизеобразования.

На яких принципах заснована дієта?

    Для максимального зниження одномоментної навантаження на кишечник харчування має бути частим, фактично невеликі порції треба з’їдати кожні 3 години. Виключаються механічні та хімічні подразники кишечника. Виключаються продукти з жовчогінним ефектом. Виключається все, що може спровокувати процеси бродіння в кишечнику. Дієта повинна бути енергетично повноцінної, але кількість жирів і вуглеводів – на нижній межі фізіологічної норми. Кількість білка в дієті не знижується. Необхідно заповнювати втрати рідини і електролітів, неминучі при проносі.

Загалом, їжа напіврідка, відварна або парова, краще протерта, без прянощів.

Що при проносі Тобто потрібно?

Сухарі з білого хліба, рисова каша на воді, компот з черемхи або чорничний кисіль, міцний чай – ось загальновідома «швидка допомога» при частому рідкому стільці.

До цього переліку хотілося б додати молочну сироватку, багату мікроелементами і перешкоджає розвитку гнильної флори.

Що при проносі їсти можна?

    М’ясо: нежирне, звільнене від плівок, фасцій, сухожиль – будь сполучної тканини. Краще відварне, ще краще – протерте і приготоване на пару: котлети, кнелі, суфле. Риба: нежирна, начебто тріски або минтая, відварна або приготована на пару, а ще краще – у вигляді фрикадельок або парових котлет. Крупи: каші неодмінно входять до раціону, допустимі практично будь-які, крім перлової, варять їх на воді або з додаванням молока (не більш третини), а в готову кашу додають масло. Корисно іноді приготувати пудинг. Дуже хороші при проносі слизові супи. Макаронні вироби: можна, але не три рази на день. Кращий варіант відварна вермішель. Молоко: можна використовувати для приготування каші, в співвідношенні з водою як 1/3 або додавати в пюре, разом з ложечкою вершкового масла. А кисломолочні продукти допустимі практично всі, вони нормалізують мікрофлору кишечника, запобігають бродіння і метеоризм. Правда, закріплює ефект кефіру зі строком зберігання – міф. Справа в тому, що «триденний кефір» готується за допомогою особливої??закваски протягом 3 діб, а звичайний чи не перетворюється в нього після трьох днів зберігання. Свіжоприготований сир – відмінне джерело білка і кальцію, його, як і негострий сир, бажано їсти щодня, зрозуміло, потроху. Яйця: некруто або омлет, допускається одне, при гарній переносимості два яйця в день. Овочі: морква і картопля, гарбуз і кабачки, зелений горошок і стручкова квасоля, баклажани й помідори, з обережністю – цибуля і часник, а кріп і петрушку можна. Овочі повинні бути відварені (за винятком помідорів), або запечені без рум’яної скоринки, а краще у вигляді пюре. Фрукти і ягоди: можна і потрібно, запечені, у вигляді компотів, киселів, желе, варення чи мусу, при гарній переносимості допускається в сирому вигляді з’їсти півсклянки суниці або малини. Хліб: білий, не здобний, підсушений або у вигляді сухарів, сухе печиво або сушіння. Напої: чай, кава, какао на воді, вода без газу, компоти і киселі, кисломолочні негазовані напої, червоне вино (не більше 50г. на добу).

Що не можна їсти при діареї?

Від перерахованих нижче продуктів при проносі варто утриматися:

    М’ясо: жирне, з рум’яною скоринкою. Не бажані субпродукти – печінку, нирки, мізки і т. д. Абсолютно виключаються копченості, консерви, наваристі бульйони. Риба: жирна, смажена, копчена, маринована або у вигляді консервів. Молочні продукти: незбиране молоко, жирні вершки, газовані напої на основі молочної сироватки. Яйця: якщо вони зварені круто або засмажені, або якщо погано переносяться, викликаючи болі в животі і метеоризм. Овочі: білокачанна капуста, свіжа і квашена, буряк, ріпа, редька і бруква; огірки. Не рекомендуються овочеві консерви – в них, як правило, додаються спеції і оцет. Виняток – пюре для дитячого харчування. Хрін, гірчиця, гриби – теж під забороною. Фрукти і ягоди: сирі кислих сортів (журавлина, лимон, смородина, кислі яблука, агрус). Хліб: здоба, чорний хліб, тістечка, особливо з кремом. Напої: холодні та газовані, наприклад, пиво, квас і лимонад.

Якщо думка провести день взагалі без їжі не викликає паніки, можна в першу добу взагалі не їсти, лише пити солодкий чай, але не менше 1,5 літрів.

Прислухайтеся до себе: всі ми різні, хтось чудово переносить банани, у когось вони підсилюють метеоризм, у одного на тлі волоських горіхів настає поліпшення, у іншого з’являються болі в животі.

Головне – дотримуватися загальних принципів дієти при проносі, адже навіть протіводіаррейние ліки спасують, якщо їх заїсти хорошою порцією смаженої свинини з кислою капустою.

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • що можна їсти при проносі
  • що можна їсти при поносі
  • Що їсти при поносі
  • що їсти коли понос
  • що можна їсти коли понос
  • пронос що можна їсти
  • що їсти коли пронос
  • Що їсти після проносу
  • кефір при проносі
  • що їсти коли діарея
« »