Що можна їсти при гастриті – поради по дієті

Що можна їсти при гастриті – поради по дієті Що можна їсти при гастриті – поради по дієті

Гастрит – запалення слизової оболонки шлунка. Це захворювання безпосередньо пов’язане зі споживанням їжі і від того як і чим ви харчуєтеся, залежатиме успіх вашого одужання.

Як правило, при загостреннях гастриту в перший день або два, рекомендується утриматися від прийому їжі і трохи поголодувати, при цьому дозволяється пити теплий несолодкий чай і відвар шипшини. Потім харчування має складатися головним чином з слизових супів з рису, вівса, ячменю на молоці. Є треба потроху, але часто, при цьому ретельно пережовуючи їжу, це сприятиме поліпшенню діяльності системи травлення.

Також необхідно забезпечити нормалізацію стільця. У ситуації, коли турбує пронос нужнопрінімать гранатовий, грушевий, кизиловий, чорносмородиновий і чорничний соки; при запорах – абрикосовий, морквяний і буряковий соки, свіжий кефір, кисляк, протерті овочі. Забороняється вживання жирного, гострого, солоного, алкогольних напоїв, така їжа дуже сильно подразнює слизову шлунка. Рекомендується вживання каші, добре провареної, це прискорить процес травлення і засвоєння їжі.

Бажано пити побільше зеленого чаю, він сприяє видаленню токсинів з організму, тільки під час їжі намагайтеся пити поменше рідини, вона буде розбавляти шлунковий сік і процес травлення буде затягуватися, відповідно їжа буде довше перебувати в шлунку і дратувати його.

Ось список продуктів, які дозволяється їсти людям, страждаючим від гастриту, незалежно від кислотності:

– Нежирне м’ясо курки, риба нежирних сортів. М’ясо і рибу необхідно їсти без шкіри, без сухожиль, бажано в подрібненому вигляді. Рекомендується приймати в їжу відварене або приготоване на пару м’ясо і рибу, ні в якому разі не вживати в смаженому вигляді. При гастриті про смажених продуктах слід забути, принаймні на періоди загострення і дієти.

– Фрукти тільки солодкі і повністю стиглі, компоти з солодких фруктів, киселі.

– Овочі тільки стиглі, некислі, якщо шкірка жестковата, її теж слід видаляти.

– Продукти найкраще вживати в подрібненому і пюреподібних вигляді, це допомагає шлунку швидше справлятися з переварюванням і менше його дратує.

Запам’ятайте, що здоров’я необхідно ретельно берегти і при перших же ознаках захворювання необхідно терміново вживати заходів, адже неуважне ставлення до хвороби може викликати ускладнення, з якими справлятися буде значно важче.

Дієта для хворих на гастрит є досить непростий, тому що вона повинна бути і максимально щадить і здатною забезпечити всіма необхідними поживними елементами організм. До того ж вживати їжу необхідно регулярно і досить часто, не менше 5 разів за день, правда порції повинні бути дуже помірні, щоб не перевантажувати шлунок, це може викликати додаткове роздратування слизової оболонки. Отже, яку ж дієту можна порадити пацієнту з гострою формою гастриту? Ось декілька порад:

– Першу добу, двоє, бажано утриматися від прийому їжі взагалі. Пити можна і потрібно, але це може бути лише несолодкий теплий чай, відвар шипшини, мінеральна вода (без газів) і тільки за рекомендацією лікаря, який вивчить всі ваші аналізи досконально.

– На другий, третій добу можна включати в раціон слизові супи, киселі, рідкі каші (дуже добре, якщо це буде вівсяна), яйця всмятку, рідке картопляне пюре (приготоване на воді).

– Такої дієти варто дотримуватися в період загострення захворювання, а в подальшому після того як симптоми ослабнуть, можна розширювати раціон харчування.

Перш ніж почати лікуватися необхідно пройти діагностику і встановити вид і ступінь захворювання, так як для людей зі зниженим кислотоутворенням передбачається вживання продуктів, які збільшують виділення соляної кислоти, а людям з підвищеним кислотоутворення – навпаки. Продукти, слабо стимулюють виділення шлункового соку : негазовані мінеральні води, питна вода, сир, неміцний чай, цукор, овочі, у вигляді пюре (цвітна капуста, картопля, морква, бруква), добре виварене м’ясо і свіжа риба, свіжий білий хліб, а також каші. Хоч жири і не сильно впливають на секреторну функцію шлунка, вони довго розщеплюються, і завдяки цьому їжа довше знаходиться в шлунку, а це недозволено в періоди загострення захворювання. Тому в період загострення рекомендується утриматися від вживання жирної продукції (дозволено трохи рослинного масла, не більше 2 чайних ложечок в день.). Ці продукти можна вживати при загостренні будь-якої форми гастриту, як підвищеної, так і зниженою.

Важливо постаратися не комбінувати продукти багаті білком з продуктами багатими вуглеводами, бажано завжди харчуватися роздільно, це дозволяє шлунку ефективніше переробляти їжу і виділяти з неї всі необхідні і корисні мікроелементи.

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • при гастриті що можна істи
  • що можна їсти коли гастрід яку рибу
  • що можна їсти коли гастрит
  • Щоїстипригастриті
  • яку рибу можна їсти при гастриті
  • яку рибу нада їсти при поверхность гастріті
« »

_0.31MB/0.03442 sec