Профілактика остеопорозу. Харчування при остеопорозі

      Коментарі Вимкнено до Профілактика остеопорозу. Харчування при остеопорозі

Профілактика остеопорозу. Харчування при остеопорозі. Профілактика остеопорозу

Остеопороз це захворювання, що вражає кісткову тканину, при якій кістки стають надзвичайно крихкими і можуть зламатися навіть при незначних навантаженнях.

На сьогоднішній день остеопороз є одним з найпоширеніших захворювань кісткової тканини, частіше він зустрічається у жінок і рідше у чоловіків.

Причиною розвитку остеопорозу можуть бути різні порушення в роботі організму, збої в обміні речовин. До факторів ризику відносяться: куріння, генетична схильність, малорухливий спосіб життя, затримка місячних. Придивіться до себе, чи не стали ви менше зростанням, сильна сутулість, опуклість ззаду грудного відділу хребта може свідчити про процес руйнування та деформації хребта. Симптомами захворювання можуть бути болі в поперековому відділі, інших відділах хребта. Це ниючі болі, тривалі, але не такі силно як при остеохондрозі.

У жінок остеопороз часто розвивається в період клімаксу, так як зменшується вироблення статевих гормонів, які впливають на стан кісткового обміну речовин, за рахунок вимивання кальцію і розріджується кісткова тканина. Кость – жива тканина, що складається в основному з кальцію. При вимиванні кальцію з кісток вони стають крихкими, що призводить до спаданням кісткової маси. При цьому людина потрапляє в групу ризику, адже при невдалому падінні, при невеликій травмі, те що не принесе шкоди здоровим людям, для хворого на остеопороз може обернутися переломами і тріщинами, ось чому потрібна профілактика остеопорозу .

Інша причина остеопорозу полягає в прийомі деяких ліків. Наприклад, структура синтетичних кортикостероїдів дуже схожі на гормони надниркових залоз, і також беруть участь в кістковому обміні. У результаті тривалого застосування кортикостероїдів страждає кісткова тканина. У літньому віці нерідко спостерігається, так званий старечий остеопороз. З-за погіршення засвоєння кальцію в організмі і дефіціат вітаміну D корисного для кісткової тканини.

Для профілактики остеопорозу всім корисні ходьба, масаж, засмага, фізичні вправи. Дівчаткам, в сім’ях яких були випадки остеопорозу по жіночій лінії, слід займатися спортом. Фізично активні люди рідше хворіють на остеопороз, у них рідше трапляються переломи кісток. Остеопороз хворіють як надмірно повні, так і люди з низькою масою тіла, чий індекс маси тіла менше 25. ІМТ (індекс маси тіла) = вага (кг): ріст (м).

виявити остеопороз – лікар-травматог або ортопед. Точно поставити діагноз можна тільки після денсінометріі, определяющнй щільність кісткової тканини в області хребта та інших частинах тіла. Сучасні методи дають можливість діагностувати рівень кальцію і фосфору в крові і сечі, визначити швидкість кісткового обміну, що дозволяє визначити ступінь розвитку хвороби і методи лікування. Остеоденситометрія допоможе виявити порушення кісткової тканини. Зберегти щільність кісткової тканини значно легше, ніж її відновити.

Харчування при остеопорозі.

Одним з найбільш потужним чинників збереження здоров’я є харчування. Харчування впливає на формування кісткової тканини, тому вже з дитинства потрібна профілактика оспеопороза. Адже дефіцит білків, молочних продуктів, овочів і фруктів не можна компенсувати в зрілому віці. За науковими даними у 40% російських дітей є дефіцит кісткової тканини.

Насамперед потрібно подбати про збільшення кількості кальцію в харчуванні. Кращими джерелами кальцію є молоко і молочні продукти, сир, сир, зелені овочі (петрушка, салат листовий. Цибуля), бобові, горіхи, риба, цитрусові. Якщо є зайва вага, то для зменшення навантаження на суглоби рекомендується схуднути. Але швидке зниження ваги шкідливо для кісток, так як при різкому схудненні зменшується і речовина кісткової тканини. Рекомендуються маложирні і знежирені молочні та кісломолочник продукти, так як після споживання молочних продуктів концентрація кальцію в крові змінюється повільно. У склянці нежирного молока міститься 300 мг кальцію.

Багаті кальцієм брокколі, цвітна капуста, лосось, зелені листові овочі. Кунжутне масло, завдяки високому вмісту кальцію і фосфору, добре засвоюються організмом, воно так само може бути використано для профілактики остеопорозу – 1 чайна ложка кунжутного масла містить добову потребу організму в кальції.

Дефіцит магнію теж може бути причиною остеопорозу, так як магній учавствует як в процесі засвоєння кальцію організмом, утримує його в кістковій тканині.

Якщо навіть хворий отримує багато кальцію, але при цьому в організмі бракує магнію, кальцій, перестає виконувати свою функцію і відкладається в життєво важливих органах.

Вітамін B6 доставляє магній в клітини і підвищує його засвоюваність.

Для кращого засвоєння кальцію, організму необхідні також вітаміни A і D.

Засвоєнню кальцію заважають такі шкідливі звички, як зловживання алкоголем, куріння, кофеїн у великій кількості, недолік фізичної активності.

Хворим остеопорозом слід органічний у Рацина продукти з високим вмістом фосфору, оскільки фосфор може сприяти втраті кісткової маси. При його надлишку в їжі в кишечнику він образуюет нерозчинні сполуки з кальцієм. З продуктів багатими фосфором можна назвати – червоне м’ясо і різні газовані безалкогольні напої, наприклад, кола. При надлишку магнію в їжі жирні кислоти, необхідні для засвоєння кальцію зв’язуються з магнієм і всмоктуються в кров, а без них всмоктування кальцію неможливо.

Кальцій засвоюється тільки за умови нормального функціонування шлунка і кишечника, такі хвороби як гастрит, виразкова хвороба, панкреатити, холецистит можуть знизити всмоктуваність кальцію на 80-90%.

Дітям, для формування здорового скелета, необхідно є достатня кількість продуктів, багатих кальцієм – молочних продуктів, вітамінно-мінеральних добавок, щоб попередити подальші проблеми, адже здорова кісткова система закладається в ранньому віці.

Для попередження остеопорозу необхідно починаючи вже з 40 років, слід почати приділяти велику увагу своєму здоров’ю і контролювати вживання кальцію та вітаміну Д, вибирати продукти корисні для здоров’я, багаті вітамінами та іншими поживними речовинами, так як при постачанні усіма поживними речовинами кісткова тканина починає відновлюватися, надлишок кальцію накопичується в кістках. І навпаки, коли кальцій не надходить з їжею, а його запаси в організмі малі, кістки не можуть відновлюватися.

Для засвоєння кальцію в травному тракті необхідні достатня кількість соляної кислоти, жиру, вітаміну Д і жовчі. Засвоєння і збереження кальцію посилюють вітаміни групи В, вітамін А, магній і амінокислоти. Погіршує всмоктування кальцію вживання солодощів або інших вуглеводів.

Прийом препаратів кальцію рекомендується з обережністю, під контролем лікаря. Вживати препарати, що містять кальцій слід разом з прийомом їжі або відразу після їжі.

Також:

  • харчування при остеопорозі
  • Масаж при остеопорозі
  • як харчування впливає на розвиток остеопорозу