Принципи раціонального харчування для здоров’я щитовидної залози

      Коментарі Вимкнено до Принципи раціонального харчування для здоров’я щитовидної залози

Принципи раціонального харчування для здоров’я щитовидної залози Правильне харчування для здоров’я щитовидної залози

Зміст статті:

Правильне повноцінне харчування не є складним завданням, але саме воно є запорукою здоров’я. Правильно підібрана їжа і виключення деяких продуктів з повсякденного раціону посприяють безперебійній роботі щитовидної залози, яка підтримує масу тіла в оптимальних межах, зміцнює серцевий м’яз, підвищує статевий потяг, дарує гарний настрій і сприяє зменшенню дратівливості. Іншими словами щитовидна залоза певною мірою керує всім організмом шляхом вироблення гормонів, які активно задіяні в процесі обміну речовин.

Що потрібно для нормальної роботи щитовидної залози?

Нормальне функціонування щитовидної залози забезпечують тироксин і трийодтиронін – гормони. вироблювані нею. При нестачі цих гормонів людина впадає в депресивний стан, швидко втомлюється, порушується сон, з’являється відчуття слабкості. Крім того, починає швидко (і безпричинної для хворого) набиратися вага, порушується робота серцево-судинної системи, погіршується стан шкіри. Щоб уникнути цих явищ, організм людини повинен бути багатий йодом або отримувати з продуктами харчування і водою достатню кількість цього унікального мікроелемента.

Дефіцит йоду є поширеною проблемою . яка не має зовнішніх проявів, тому багато хто не підозрюють про її наявність. А вся справа в тому, що 90% від загального вмісту йоду в організмі людина отримує з продуктів харчування. а інші 10% надходять з води і повітря. Крім того, сучасне життя вносить чималі корективи в принципи харчування, в результаті чого кількість вуглеводної їжі у багато разів перевищує кількість білкової, морепродукти для більшості стали делікатесами завдяки своїй високій ціні, зменшилася вживання молочних продуктів. Саме тому організм більшості жителів промислово розвинених країн рано чи пізно стикається з проблемою браку йоду в організмі. Мешканці мегаполісів мають велику ймовірність виникнення цього стану, ніж сільські жителі – в умовах промислового забруднення і несприятливої??екологічної обстановки в кілька разів прискорює виведення йоду з організму.

Безумовно, здоров’я щитовидки не грунтується виключно на харчуванні, а залежить ще й від багатьох інших факторів, таких як екологія, наявність хронічних захворювань, ультрафіолетове опромінення, стресові ситуації і т. п. Але в більшості випадків ендокринні захворювання є наслідком дефіциту йоду, тому раціональне харчування служить кращим ліками. Їжа необхідна для отримання енергії і відновлення клітин і тканин. Раціональне харчування сприяє правильному обміну речовин, що призводить до стійкості гормонального фону.

Обов’язкові компоненти раціону

Яка їжа сприяє здоров’ю та нормальному функціонуванню щитовидної залози? Як правильно перебудувати організм на раціональне харчування? Дуже важливо, щоб був плавний перехід від однієї їжі до іншої, щоб організм поступово адаптувався до нових продуктів. Насамперед потрібно відмовитися від солодощів, газованих напоїв, алкоголю і тютюну, консервів, кави, солінь і прянощів. Мінімум тричі на тиждень слід їсти рибу, краще морську – необхідно пам’ятати, що більшість видів риби, які пропонуються споживачам під назвою річковий та озерної риби, вирощуються в рибницьких господарствах (для відгодівлі поголів’я, попередження захворювань і збільшення швидкості росту можуть використовуватися гормони, антибіотики та стимулятори).

Замість солодощів можна вживати сухофрукти – вони зменшують вуглеводне навантаження на організм і забезпечують його великою кількістю вітамінів і мікроелементів. Раз на тиждень слід влаштовувати розвантажувальний день на овочах. Але при цьому іноді можна порушувати дієту і з’їдати те, чого потребує організм, хоча робити це варто не частіше разу на тиждень.

Принципи раціонального харчування

Їжа, необхідна для здорової щитовидної залози:

    морепродукти і морська капуста; фрукти і овочі; гречана і пшоняна крупи; продукти, багаті білками (м’ясо, яйця, молоко і кисломолочні продукти).

Продукти, від яких слід відмовитися:

    продукти, що містять рафінований цукор (соки, тістечка, торти, цукерки, мармелад); соуси, прянощі, маринади; солона їжа; очищені продукти. До цієї категорії можна віднести білий рис, білу муку і хлібобулочні вироби, кукурудзяні пластівці; маргарин; алкоголь, каву і міцний чай; копченості та жирне м’ясо; м’ясні продукти, до складу яких входять барвники, консерванти та підсилювачі смаку (ковбаса, сосиски); консерви.

Існують наступні принципи раціонального харчування:

    не слід їсти до настання почуття голоду; ретельно пережовувати їжу; не переїдати; раціон харчування повинен бути різноманітним; їжа повинна мати прийнятну температуру, а не бути занадто гарячою чи холодною; відразу після їжі не навантажувати себе фізичною працею або розумовими навантаженнями.

Збільшити кількість надходить разом з їжею йоду в організм можна, якщо зберігати овочі в прохолодному, темному місці, готувати їх на пару при закритій кришці, під час приготування страви не доводити його до кипіння, присолювати готові страви йодованою сіллю.

При використанні цього продукту варто пам’ятати про те, що при нагріванні швидкість розкладання кухонної солі збільшується в кілька десятків разів. Саме тому фахівці радять використовувати йодовану сіль для досаліванія безпосередньо перед вживанням їжі (перед вживанням готового блюда). Не підходить сіль з високим вмістом йоду для консервування будь-яких продуктів – надмірна кількість цього мікроелемента порушує нормальний перебіг процесів збереження їжі. В іншому йодована сіль залишається популярним продуктом харчування, який необхідний сучасній людині.