Молоко і молочні продукти для схуднення

Молоко і молочні продукти для схуднення Молоко і молочні продукти очима худне

У нашій їжі не так вже багато джерел повноцінного тваринного білка, всього три – м’ясо, риба і молочні продукти.

Молочні продукти для схуднення

Залежно від того, що люди вважають за краще, їх можна умовно поділити на людей з переважно м’ясних і з переважно молочним типом харчування.

А далі дуже цікаво – виявляється, що серед людей віддають перевагу молоко, страждають від надмірної ваги набагато менше, ніж серед любителів м’яса .

Пов’язують це з тим, що в м’ясних продуктах набагато більше жиру, ніж у середньому в молочних.

Але молочні продукти можуть не тільки захищати нас від набору ваги. На їх основі можна створювати страви, що сприяють схудненню. Так, наприклад, практично всі коктейлі для схуднення робляться на основі сухого молока або сухої молочної сироватки.

Живильні речовини молока

Живильні речовини молока, це білки, жир, вуглеводи, вітаміни і мінерали, головні з яких це кальцій і фосфор. Основним молочним білком є??казеїн. Це класичний харчової білок, задуманий самою природою для харчування ссавців.

Співвідношення амінокислот у казеїні максимально відповідає такому в людських білках. Тому по засвоюваності казеїн максимально близький до так званого ідеального білку – білку найбільш повним чином задовольняє нашу потребу в амінокислотах.

Вуглеводи в молоці представлені так званим молочним цукром, або лактозою. На відміну від звичайного цукру (сахарози) лактоза не так сильно стимулює викид інсуліну, а значить, менше сприяє наростанню ваги.

Переносимість молока

Іноді, особливо якщо людина довго не вживав у їжу прісне молоко, у нього слабшають ферменти, що розщеплюють лактозу. І якщо тепер випити багато молока, можуть розвинутися симптоми нетравлення – здуття живота, ознаки кишкової коліки.

Ці явища люди дуже часто помилково приймають за непереносимість молока, за харчову алергію, і так далі. І на цій підставі відмовляються і від вживання молока і інших молочних продуктів.

Насправді, причина у цих явищ сама природна – організм людини завжди підлаштовує свій набір травних ферментів під найбільш часто вживані продукти.

Подібні явища зустрічаються і у вегетаріанців, якщо їм раптом трапляється поїсти м’яса.

Якщо ви хочете відновити переносимість молока, то просто потроху додавайте його напої, чай або кава, в кашу і так далі, поступово збільшуючи кількість. У більшості випадків достатньо тижня такого харчування, що б всі неприємні явища минули.

Можливо, що з такою ось «непереносимістю» молока пов’язані зустрічаються в популярній літературі ідеї, що молоко і молочні продукти дорослій людині вживати взагалі не можна, мовляв, ця їжа не для дорослих людей, а лише для немовлят.

Ці ідеї не мають зовсім ніякого наукового обгрунтування. Більш того, якщо їм слідувати, ми фатально збіднюючи наше харчування. Що б відновити баланс білка людині доведеться більше їсти м’яса, а це загрожує наростанням ваги. Але набагато важче нам буде покрити нестачу в їжі кальцію і фосфору, що прямо веде до остеопорозу.

Поживна цінність молока Молочний жир.

Це типовий представник тваринних жирів. Може бути, він містить менше холестерину, ніж скажімо, свинячий або яловичий жир. І в цьому плані він менш атерогенності. Але жірогенность у молочного жиру дуже висока. І в цьому зв’язку цілком зрозуміла рекомендація. Треба намагатися, що б його в їжі було поменше. Це завдання досить просто вирішується – намагайтеся використовувати в їжу менш жирні і нежирні молочні продукти.

Кальцій і фосфор.

Слід констатувати, що молоко і молочні продукти є головним і по суті незамінним джерелами кальцію і фосфору. При дефіциті цих факторів порушується процес формування кісткової тканини, розвивається остеопороз, що далі загрожує патологічними переломами кісток. Ось чому всім, по яким або міркувань відмовилися від використання в їжу молока я б рекомендував би ці міркування переглянути.

Кальцій в молоці знаходиться в комплексі з білками, що значно полегшує його засвоюваності. Вміст кальцію в 1 склянці молока одно 250 мг, фосфору – 200 мг. Це приблизно відповідає мінімальній добовій потребі дорослої людини.

Кисломолочні продукти для схуднення

Кисломолочні продукти відрізняються від прісного молока дещо меншим вмістом лактози, більш високим вмістом молочної кислоти, деяким вмістом спирту – зазвичай не вище 1%, а так само присутністю великої кількості мікробних тіл з заквасок.

У зв’язку з меншим вмістом лактози, кисломолочні продукти зазвичай добре переносяться навіть тими людьми, які відчувають дискомфорт при вживанні прісного молока.

Вміст білка, кальцію і фосфору в кисломолочних продуктах приблизно таке ж, як і в прісному молоці. Жірогенность визначається відсотковим вмістом жиру і може легко регулюватися.

Мікроби кисломолочних продуктів надають стимулюючі дію на наш імунітет, а за рахунок продукції молочної кислоти і спирту пригнічують ріст гнильної мікрофлори кишечника і тим самим нормалізують його роботу.

Залежно від того, які були використані закваски, виходять різні види кисломолочних продуктів.

Наприклад, для кисляку використовується культура молочнокислого стафілокока, для ацідофілліна ацидофильная (болгарська) паличка.

Ряжанка і варенець готуються з топленого молока шляхом зброджування його молочнокислим стафілококом. В якості закваски кефіру виступають спеціальні грибкові культури іноді в суміші з молочнокислим стафілококом.

Сир

Сир – концентрований білковий продукт. Складається з обложеного і спресованого молочного білка казеїну.

Залежно від того, яке молоко пішло на виготовлення сиру, незбиране, маложирное, або знежирене, вміст жиру в сирі може здорово відрізнятися.

Якщо сир готується з цільного молока, його жирність може досягати і 18%. Якщо ж використовувалося знежирене молоко, то жирність сиру не перевищуватиме і 1%. Вміст білка в такому сирі досягає 19%, а вміст кальцію 150 мг на 100 г.

Вершкове масло, сметана, тверді і плавлені сири

Жирні молочні продукти – вершкове масло, сметана, тверді і плавлені сири. Ми рекомендуємо зменшити вміст цих продуктів у харчуванні. Для того, що б якість харчування при цьому не страждало, дамо парочку рекомендацій:

Спресований і підсолений сир може заміняти сир і з успіхом використовуватися для приготування бутербродів. Суміш м’якого нежирного сиру з маложирна ряжанкою у співвідношенні 1:1 по смаку дуже нагадує сметану і може заміняти цей продукт в салатах, супах та інших стравах Білкові коктейлі для схуднення

Хороша порція молочного білка в поєднанні з необхідними мікроелементами і вітамінами робить такий коктейль дуже ситним при порівняно невеликій калорійності.

Прийом порції коктейлів серії «Доктор слім» перед їжею спосбствует значимого зниженню апетиту і калорійності подальшого харчування.

Доктор медичних наук, дієтолог, психотерапевт Михайло Гінзбург

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • жирні молочні продукти
  • не жирні молочні продукти
  • прісне молоко це
  • яке прісне молоко це
« »

_0.31MB/0.00288 sec