Лікувальне харчування при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки – Стаття / Likar. INFO

      Коментарі Вимкнено до Лікувальне харчування при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки – Стаття / Likar. INFO

Лікувальне харчування при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки – Стаття / Likar. INFO Лікувальне харчування при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки

Лікувальне харчування при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки не втратило свого значення, незважаючи на широко затвердилася сьогодні думка про лікування виразки протягом 2-3 тижнів за рахунок знищення Helicobacter pylory (мікроорганізму службовця однієї з основних причин розвитку виразкової хвороби). < / p>

Видалення збудник не позначає настільки ж швидкого відновлення функції шлунково-кишкового тракту. Тому всім хворим рекомендується дотримуватися розроблені раніше режими лікувального харчування, особливо при тривалому і важкому перебігу виразкової хвороби. Так як основним фактором, що ушкоджує в шлунку і дванадцятипалої кишки служить соляна кислота, необхідно виключити або різко обмежити вживання продуктів збуджуючих секрецію шлункового соку. До страв слабо стимулюючим шлункову секрецію відносять: супи молочні круп’яні або овочеві (з картоплі, моркви і буряка); добре виварене м’ясо і свіжа відварена риба; молоко і молочні продукти (сир, сир), яйця некруто або у вигляді омлету; хліб білий вчорашній; дегазованої лужні хв. води; неміцний чай, всі жири; каші молочні рідкі. До продуктів та страв сильно збудливим секрецію відносяться: прянощі (гірчиця, кориця, хрін та ін); напої містять алкоголь та вуглекислоту; каву, міцний чай; всі смажені овочеві, м’ясні та рибні страви; консерви; м’ясні, рибні та грибні навари; бульйони і міцні овочеві навари, чорний хліб.

Велику роль, в харчуванні при виразковій хворобі, грає консистенція їжі. З раціону виключають продукти механічно подразнюють слизову оболонку, до яких відносяться: овочі багаті клітковиною (ріпа, редька, редис, спаржа, квасоля, горох), фрукти з шкіркою і / або незрілі; ягоди з грубою шкіркою (агрус, смородина, виноград, фініки); хліб, приготовлений з борошна грубого помолу; продукти, що містять грубу сполучну тканину (хрящі, шкіра птиці та риби, жилаве м’ясо).

Фактично лікувальне харчування побудовано з використанням продуктів слабо збуджуючих секрецію, швидко покидають шлунок і мало дратівливих його слизову оболонку. Таке харчування, в комплексі з іншими лікувальними заходами, призводить до швидкого поліпшення стану хворого.

Нижче наводиться характеристика дієт, що застосовуються на різних етапах лікування виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Дієта № 1 (протерта)

Показання . Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки в період загострення без виражених симптомів “роздратованого шлунку”, хронічні гастрити зі збереженою секрецією в період загострення, а також інші захворювання відповідно з цільовим призначенням дієти (див. також дієта 1а і 1б, 1 хірургічна). < / p>

Мета призначення – сприяти загоєнню виразок, ерозій, зменшення запального процесу слизової оболонки відділу шлунково-кишкового тракту шляхом нормалізації процесів репарації слизової оболонки і зменшення подразнення рецепторного апарату шлунка та дванадцятипалої кишки, регуляції секреторної і моторно – евакуаторної функції шлунка; забезпечити фізіологічні потреби організму в харчових речовинах при лікуванні в стаціонарних умовах (лікарня, профілакторій, санаторій) або при роботі, не пов’язаної з фізичним навантаженням.

З харчування виключені страви стимулюючі шлункову секрецію і клітковини в раціоне. Все страви готуються у відварному, протертому вигляді і на пару. Харчування дробове 5-6 разів на день.

Хліб і хлібобулочні вироби . хліб пшеничний вчорашній, сухий бісквіт, сухе печиво, 1-2 рази на тиждень нездобні булочкт, пироги з яюлокамі, джемом, вареним м’ясом і яйцями.

Супи. Молочні, круп’яні протерті; молочгие з додаванням протертих овочів (виключаючи капусту); молочні з подрібненою вермішеллю або домашньою локшиною; протерті овочеві (з моркви, картоплі, буряка), заправлені вершковим або рафінованим соняшниковою олією.

М’ясні і рибні страви. Нежирні сорти м’яса і риби без сухожиль, фасцій і шкіри (яловичина, курка, кролик, судак, окунь, тріска.) в основному рубані парового приготування або зварені у воді; негрубі сорти м’яса, птиці та риби можна шматком.

Каші молочні протерті (крім пшеничного), протерті парові пудинги, відварна вермішель, дрібно нарубані макарони.

Овочі . Картопля, морква, буряк, кабачки, гарбуз у вигляді пюре, парових пудингів без скоринки.

Страви з яєць . Яйця всмятку, парові омлети

Молоко і молочні продукти . Молоко незбиране, вершки, свіжоприготований прісний свіжий сир в суфле, запіканках, ледачих варениках; сметана, кальцинований сир

Фрукти, ягоди, солодощі . Фрукти і ягоди солодких сортів, стиглі у вареному, протертому і печеному вигляді. Солодкі ягідні соки (малиновий, полуничний) навпіл з водою. Мед, джеми, варення з солодких сортів ягід і фруктів, пастила, зефір, мармелад без ароматичних есенцій.

Закуски – сир негострий.

Жири – масло вершкове додавати в готові страви (не смажити). Соняшникова олія.

Соуси і прянощі . Соус молочний (бешамель), фруктові соуси. Кріп, листя петрушки (у невеликих кількостях).

Напої. Неміцний Чайці з молоком або вершками. Сирі овочеві (морквяний, буряковий) соки. Відвар шипшини і пшеничних висівок.

Забороняються . м’ясні, рибні та міцні овочеві відвари і бульйони, гриби, жирні сорти м’яса і риби, соління, копченості, маринади, м’ясні та рибні консерви, здобне тісто, пироги, чорний хліб, сирі непротерті овочі та фрукти, морозиво, квас, чорна кава, газовані напої, шоколад, всі соуси, крім молочного, з овочів – білокачанну капусту, ріпу, редьку, щавель, шпинат, цибуля, огірки, консервовані салати тощо

При виразці протікає без вираженого больового синдрому, відрижки, печії, толшноти, блювоти можна готувати страви без механічного щадіння. Такий же підхід застосовується при переході з дієтичного на звичайне харчування.

Дієта N 1а (максимально щадна)

Показання . Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки в період різкого загострення з вираженими симптомами “роздратованого шлунку”, а також інші захворювання відповідно до цільовими призначенням дієти.

Мета призначення – сприяти загоєнню виразок і ерозій, зменшення запального процесу слизової оболонки верхнього відділу шлунково-кишкового тракту шляхом нормалізації процесів репарації слизової оболонки і зменшення подразнення рецепторного апарату шлунка та дванадцятипалої кишки, регуляції секреторної і моторно – евакуаторної функції шлунка; забезпечити фізіологічні потреби організму в харчових речовинах в умовах суворого постільного режиму.

Дієта характерізуетсярезкім обмеженням хімічних і механічних подразників слизової оболонки і рецепторного апарату. Всі продукти відварюють, протирають або готують на пару. Страви рідкої або рідко-кашоподібні консистенції. Режим харчування дробовий (5-6 разів на добу) Температурапіщі не вище 65 градусів і не нижче 15.

Допускається вживання супів слизових з вівсяної, манної або рисової круп, з додаванням яєчно-молочної суміші, вершків, вершкового масла.

Хліб і хлібобулочні вироби виключаються.

М’ясні і рибні страви . Парові суфле (1 раз на добу) з нежирних сортів м’яса, птиці та риби без сухожиль, фасцій і шкіри (яловичина, курка, кролик, судак, окунь, тріска).

Страви і гарніри з овочів виключаються.

Каші рідкі протерті (з будь-якої крупи, крім пшеничного) 1 раз на день з додаванням молока або вершків.

Молоко і молочні продукти . Молоко незбиране, вершки, сирне парове суфле.

Страви з яєць . Яйця в смятку, парові омлети (не більше 3 яєць на день).

Жири . Масло вершкове додавати в готові страви.

Фрукти, ягоди, солодощі . Киселі і желе з солодких сортів ягід і фруктів, цукор, мед, солодкі ягідні і фруктові соки навпіл з водою і цукром.

Соуси і прянощі виключаються.

Закуски виключаються.

Напої. Відвар шипшини і пшеничних висівок.

Дієта № 1б (більше нагрузочная)

Показання . Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки в період вираженого загострення при наявності симптомів “роздратованого шлунку”, а також інших захворюваннях відповідно з цільовим призначенням дієти.

Мета призначення – сприяти загоєнню виразок, ерозій, зменшення запального процесу слизової оболонки відділу шлунково-кишкового тракту шляхом нормалізації процесів репарації слизової оболонки і зменшення подразнення рецепторного апарату шлунка та дванадцятипалої кишки, регуляції секреторної і моторно – евакуаторної функції шлунка; забезпечити фізіологічні потреби організму в харчових речовинах в умовах постільного режиму.

Значтьельно обмежені хімічні та механічні подразники слизової оболонки і рецепторного апарату шлунково-кишкового тракту. Всі страви готуються в рідкому вигляді, відварюють у воді або на пару. Їжа рідка, кашкоподібна. Харчування дробове 5-6 разів на день. Перелік продуктів такий же як і в дієті 1а, але на цьому етапі допускається вживання 75-100 г сухарів з білого хліба вищого сорту, м’ясо ірибу у вигляді котлет, кнелей, фрикадельок. Супи круп’яні, молочні, протерті. Можна частіше давати і протерті молочні каші.

Дієта № 1 хірургічна .

Призначається на 4-5 день після операції на шлунку і кишечнику, на 2-й день після апендектомія. Страви парові з протертого відвареного м’яса або курки; яйця всмятку, паровий омлет; нежирний, неміцний і нежирний бульйон; слизовий суп з геркулесу; рідкі каші; киселі, желе розведені водою, чай з лимоном, сухарі з білого хліба.

Джерела:

Довідник з дієтології / Под ред. А. А. Покровського, М. А. Самсонова.-М. Медицина, 1981, 704с.

Харчові продукти в лікувальному харчуванні / Котов А. І. Корзун В. Н. – К. Здоров’я, 1985,-144с. – (Б-ка практ. Лікаря).

Довідник медичної сестри по догляду / Н. І.Белова, Б. А.Беренбейн, Д. А.Велікорецкій идр.; Под ред. Н. Р. Палеева.-М.: Медицина, 1989.-528с.

Раціональне харчування / Смоляр В. І.-Київ: Наук. думка, 1991.-368с. Фізіологія травлення. У серії “Керівництво по фізіології” .1974. Вид-во “Наука”, Ленінгр. отд., Л.-761с.