Лікувальне харчування. Дієта № 4в при захворюваннях шлунково-кишкового тракту в стадії ремісії

Лікувальне харчування. Дієта № 4в при захворюваннях шлунково-кишкового тракту в стадії ремісії Лікувальне харчування. Дієта № 4в при захворюваннях шлунково-кишкового тракту в стадії ремісії

Дієта № 4в є ніби перехідною до загальної дієті. Призначається при гострих захворюваннях кишечника в період одужання, при хронічних захворюваннях кишечника в період поліпшення стану хворого. Ця дієта може бути ефективною і при гострих і хронічних захворюваннях кишечника, що поєднуються з ураженнями шлунка, підшлункової залози, печінки і жовчовивідних шляхів, під час поступового стихання запальних явищ. Мета дієти полягає в забезпеченні хворому повноцінного харчування і в збереженні компенсації, якщо процес має хронічний перебіг. Дієта створює умови для якнайшвидшого відновлення функцій органів травної системи.

Вміст білків, жирів і вуглеводів в раціоні дієти № 4 відповідає нормі (100-120 г білків, 100-120 г жирів, 400-500 г вуглеводів). Калорійність раціону – від 3000 до 3500 ккал. Кількість кухонної солі – обмежується (до 8-10 г на добу). Деякого обмеження вимагають і механічні та хімічні подразники слизової оболонки шлунка і кишечника. Продукти і страви, що стимулюють секрецію травних соків, а також посилюють процеси бродіння і гниття, повинні бути виключені.

Температура гарячих страв – не вище 62 ° С, холодних – не нижче 15 ° С.

У раціон дієти рекомендується включати такі продукти і страви.

Високосортний пшеничний хліб вчорашньої випічки, сухе печиво, сухий біскл3т. Допускається 1-2 рази на тиждень включення в меню в невеликій кількості добре випечених булочок або пирогів – з м’ясом, повидлом, сиром (масло в тісто не додавати).

Супи можна варити на некрепком і нежирному бульйоні-м’ясному або рибному. При приготуванні супів використовуються крупи – вівсяна, рисова, гречана

також – вермішель і різні овочі (кольорова капуста, морква, картопля, кабачки, гарбуз і ін

при гарній переносимості можуть бути використані і білокачанна капуста, і буряк, і зелений горошок).

Для приготування м’ясних страв підходять тільки нежирні сорти м’яса – яловичина, телятина, кролик, індичка, курка. М’ясо має бути без сухожиль і фасцій, птиця – без шкіри. Усі м’ясні страви в відвар: ном вигляді або парові. Мова, нежирна шинка. Нежирні види риб: сріблястий хек, судак, тріска, навага, окунь, лящ. Рибні страви – відварні або парові

заливна риба, вимочений оселедець. У невеликій кількості – чорна ікра.

На гарнір – варені або парові НЕ протерті овочі: кольорова капуста, кабачки, гарбуз, картопля, морква. Можна овочі у вигляді пюре. У разі хорошої переносимості можна урізноманітнити меню стравами з білокачанної капусти, вареного буряка, зеленого горошку і молодої квасолі. Допускаються в невеликому колічестне сирі помідори і листовий салат. Із зелені – кріп і петрушка. В якості гарнірів можуть бути отварнаяі вермішель, розсипчасті каші-рисова, гречана

парити ці каші слід на воді з додаванням 1/3 молока або 10%-них вершків.

При гарній переносимості можна з’їдати 1-2 яйця в день – некруто. Рекомендуються страви з яєчних білків.

Молоко додається в блюда

і тільки при добрій переносимості можна вживати молоко в чистому вигляді – в невеликій кількості. З молочних продуктів рекомендуються ацидофілін і ацидофільне молоко, кефір, ряжанка, свіжоприготований сир, негострі сири. Можна урізноманітнити меню компоти, киселі, желе, муси, суфле. Ці страви готуються з солодких фруктів і ягід.

Рекомендуються стиглі солодкі груші, печені яблука, солодкі м’які яблука без шкірки, малина, полуниця, суниця, соки з перерахованих фруктів і ягід. При гарній переносимості: кавуни, виноград без шкірки, солодкі цитрусові.

Можна їсти варення та джеми, цукерки ірис, мармелад, зефір.

З напоїв – відвар з плодів шипшини, неміцний чай (без молока, з молоком, з 10%-ми вершками), неміцний кава (без молока, з молоком, з 10%-ми вершками ).

Вершкове масло додається в готові страви або намазується на хліб. Кількість масла в залежності від переносимості від 5 до 15 м. Страви на маслі не смажити.

З раціону дієти № 4в виключаються пшоно й перлова крупа, також цибулю, часник, редька, редис, ріпа, шпинат, щавель, гриби, абрикоси, сливи, дині.

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • лікувальне харчування при захворюванні шлунково-кишкового
  • лікувальне харчування при захворюванні шлунково-кишкового тракту
« »

_0.31MB/0.23364 sec