Лікувальна дієта після інсульту

Лікувальна дієта після інсульту Ефективні дієти Дієта після інсульту

До серйозних судинних захворювань відноситься інсульт. Неправильне харчування призводить до руйнування організму і є однією з причин його виникнення. Якщо в профілактичних цілях людина не дотримувався здорового раціону харчування, і в результаті у нього виник інсульт, надалі йому просто необхідне дотримання спеціальної дієти.

Строго дотримуючись рекомендації дієтологів, можна досягти чудових результатів у лікуванні при відновленні здоров’я, а також запобігти повторний інсульт або зовсім його уникнути.

Харчування післяінсультних хворих

Найголовніше в дієті після інсульту – мінімальне споживання солі та тваринних жирів. Найкраще хворому взагалі відмовитися від солі, але якщо це зробити важко, необхідно зменшити її максимально-допустиму добову норму до 5 гр. Щоб поліпшити смакові якості знесоленої дієтичної їжі, можна додавати до неї лимон, журавлину, корицю, чорнослив. Не варто забувати, що накопичення солі в організмі призводить до гіпертонічної хвороби, що дуже небезпечно для людей, які перенесли інсульт. Не рекомендується вживання маринованих і солоних продуктів, що містять спеції, оцтову кислоту.

Зменшення споживання тваринних жирів знижує рівень холестерину в крові, очищає від тромботичних бляшок судини, сприяє поліпшенню кровопостачання.

Також післяінсультних хворим рекомендується виключити зі свого раціону цукор або зменшити його максимально-допустиму денну норму до 50 гр. Мається на увазі виключення з раціону не тільки цукру, як окремого компонента харчування, а і як міститься в вживаних продуктах. Тому, купуючи продукти харчування, слід звертати особливу увагу на їх склад.

Дотримуючись дієту після інсульту, варто харчуватися простою, свежеприготовленной, здоровою їжею. Меню хворого повинно містити клітковину, комплекс мінералів і вітамінів з низьким вмістом рослинних жирів. З цього випливає, що післяінсультних дієта забороняє більшість улюблених страв. Насправді ж, продуктів, здатних урізноманітнити дієтичне меню, досить багато. Але є такі продукти, які рекомендується вживати всього 1 раз на тиждень.

післяінсультних харчування має бути частим (4-6 разів) і при цьому маленькими порціями. Останнє вживання їжі повинно бути легким і не пізніше, як за 3 години до сну. Загальна кількість продуктів, з’їдених за добу, не повинно перевищувати 2 кг. Кількість випитої води має становити всього лише 1 л.

Продукти, заборонені при дієті після інсульту

До заборонених продуктів відносять продукти швидкого приготування, ковбаси всіх видів, жирне, копчене, смажене м’ясо, шкіру птиці, рибу жирних сортів, в т. ч. копчену і смажену, сало і жирні закуски.

Серед молочних продуктів заборонено вживати продукти з підвищеним вмістом жирів (пломбір, згущене молоко, сметану, вершки, молоко, креми, помадки, морозиво).

Не можна їсти манку, хлібобулочні вироби, злаки, здобу, шпинат, бобові (квасоля, сою та ін), редис, щавель, ріпу, чіпси, смажену картоплю, гриби.

Не слід вживати наваристі перші страви і страви, засмажені соняшниковою олією, а також алкогольні, солодкі, міцні (кава, чорний і зелений чай), газовані напої, нектари і морс.

З фруктів під забороною тільки виноград.

Продукти, рекомендовані для харчування післяінсультних хворих

До дозволених продуктам для післяінсультних хворих відносять: запечене і відварене м’ясо нежирних сортів (куряче, кролика, телятини), відварну і запечену рибу нежирних сортів (камбалу, тріску, ходок). Іноді можна з’їсти шматочок оселедця, тунця, лосося.

При дієті після інсульту також дозволяється їсти нежирний сир, кефір, ряжанку, кисляк, знежирений сир, яєчний білок, каші (гречку, вівсянку, пшоно), житній або солі хліб, нездобне печиво, сухарики.

З овочів корисними будуть: запечений, відварний картопля, капуста, гарбуз, помідори, перець, огірки, баклажани, морква, фенхель, зелень кропу і петрушки, кабачки, часник, хрін, цибулю. З них можна приготувати смачні і корисні запіканки і гарніри.

Якщо у людини немає алергії на цитрусові, можна вживати їх у свій раціон. Також корисними будуть ягоди і сухофрукти, банани, абрикоси, курага.

Будь десерти повинні містити замінники цукру. Підійдуть дієтичні мармелад, пудинги, желе. Дуже рідко можна вживати мед.

З перших страв перевагу слід віддати овочевим вегетаріанським супів, борщів і круп’яних супів, приготованим на нежирних рибних і м’ясних бульйонах, рідко – несолодким молочним супів.

Корисно натщесерце вранці вживати пророслу пшеницю. Для цього півсклянки пшеничних зерен необхідно залити злегка теплою водою, настояти, потім злити воду, накрити і поставити в тепле місце. Через день пророслі паростки пшениці з’їдати цільними або подрібненими з додаванням сухофруктів і меду.

Серед напоїв велику користь принесуть компоти з сухофруктів без цукру, квас, свіжі овочеві і фруктові соки, киселі, заспокійливі відвари цілющих трав (меліси, шипшини, м’яти).

Строго дотримуючись дієти після інсульту, можна запобігти його повторне прояв, а також скинути зайву вагу, що дуже корисно для судин і серця. Корисними будуть плавання, нескладні фізичні вправи, прогулянки на свіжому повітрі.

Важливо пам’ятати, що будь-які фізичні навантаження потрібно в обов’язковому порядку погоджувати з лікарем. І не варто забувати, що чим людина стрункішою, тим менше ймовірність виникнення у нього такої хвороби, як інсульт.

Сподобалася стаття? Поділіться їй в соц. мережах!

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • харчування після інсульту
  • Що можна їсти при інсульті
  • що можна їсти після інсульту
  • дієта після інсульта
  • що істи після інсульту
  • що можна исти писля инсульта
  • виноград при інсульті
  • дієта при інсульту
  • мікроінсульт есть сухофрукти
  • харчування при інсультів
« »

_0.31MB/0.00341 sec