Кікбоксинг Центр: Хочеш схуднути? Вуглеводи: хороші й не дуже

Кікбоксинг Центр: Хочеш схуднути? Вуглеводи: хороші й не дуже Хочеш схуднути? Вуглеводи: хороші й не дуже Хочеш схуднути? Вуглеводи: хороші й не дуже

«Хочеш схуднути? Їж менше жиру », – не втомлюються твердити світила-дієтологи, у тому числі і в фітнесі. А чому ж тоді, питається, харчуватися? Звичайно ж, білками і вуглеводами! В результаті громадяни, що спіткали головний, як їм здається, секрет перемоги над жиром, починають щосили налягати на фрукти, рис, хліб і. не худнуть! Деякі, навпаки, стають ще товщі! А скринька відкривається просто.

Почнемо здалеку. Одним з головних гормонів, що регулюють обмінні процеси в людському організмі, є інсулін. Інсулін – це гормон, що виділяється бета-клітинами острівців Лангерганса в підшлунковій залозі у відповідь на підвищення рівня глюкози в крові. Він регулює обмін глюкози і процеси, необхідні для нормального протікання метаболізму жирів, білків і вуглеводів. Інсулін знижує рівень глюкози в крові і забезпечує її транспортування і проникнення до жирових і м’язових клітин. Прийом вуглеводів підвищує рівень інсуліну і знижує рівень глюкагону – гормону, виробленого альфа-клітинами тих же острівців Лангерганса, який стимулює перетворення глікогену в глюкозу в печінці. Чим вище концентрація глюкози в крові, тим більше інсуліну надходить у кров з підшлункової залози і тим більше вірогідність того, що ця глюкоза буде транспортована інсуліном безпосередньо в жирові клітини. Отже, важливо, щоб рівень глюкози в крові не підвищувався занадто різко. Ну а швидкість надходження глюкози в кров як наслідок прийому тих чи інших продуктів визначається глікемічним індексом.

Глікемічний індекс (ГІ) – це показник впливу їжі на рівень цукру в крові. Глікемічний індекс може бути високим, середнім або низьким. До продуктів з високим глікемічним індексом відносяться солодощі, печена картопля, чіпси, кукурудзяні пластівці, хліб та ін До продуктів з середнім глікемічним індексом відноситься більшість фруктів, макаронні вироби, квасоля, гречка, бурий рис. Ну і, нарешті, до продуктів з низьким глікемічним індексом відноситься молоко, бобові, деякі фрукти (грейпфрут, вишня, абрикоси). Хочу зауважити, що глікемічний індекс – поняття відносне. За основу при його складанні була взята глюкоза, її глікемічний індекс був прирівняний до 100, а індекси всіх інших продуктів складають енну кількість відсотків щодо глікемічного індексу глюкози. Наприклад, ГІ гарячого відвареної картоплі дорівнює 98, ГІ білого хліба – 69, ГІ родзинок – 64. ГІ деяких інших продуктів дивися в таблиці.

Глікемічний індекс деяких інших продуктів:

Мальтоза 105

Глюкоза 100

Гарячий відварну картоплю 98

-----------------------------------------------------------------------------
« »

_0.31MB/0.00579 sec