Гіпоалергенна дієта при харчової алергії

Гіпоалергенна дієта при харчової алергії Гіпоалергенна дієта при харчової алергії

Алергія – одне з найпоширеніших захворювань «людини цивілізованого». Ніхто не знає точно причин її виникнення. Але потенційні збудники, алергени, оточують нас всюди: вони в продуктах харчування, в оточуючих предметах, просто в повітрі. Алергія може бути відповідною реакцією організму на лікарські препарати або агресивні хімічні речовини, на домашній пил і домашніх улюбленців, на квітковий пилок і харчові продукти.

Щоб уникнути алергічної реакції слід повністю або по максимуму припинити контактувати з алергеном, що, на жаль, не завжди можливо. Підтримати свій організм під час загострення алергії можна і лікувальним харчуванням, особливо, якщо у вас харчова алергія.

– морепродукти і деякі сорти морської та річкової риби, ікра,

– копчені продукти (риба, ковбаси, м’ясо птиці),

– гриби,

Харчові продукти, що відносяться до среднеаллергенним:

– жирне м’ясо, у тому числі жирне м’ясо птиці, особливо шкірка,

– фрукти (абрикоси, персики, банани),

– ягоди (смородина червона і чорна, журавлина, брусниця),

– овочі (картопля, горох, бобові, солодкий перець),

– злакові (пшениця, жито, гречка),

– трав’яні чаї.

Найменш «ризиковані» продукти:

– кисломолочні продукти,

– нежирне м’ясо (до найбільш гіпоалергенним відноситься кролик) та риба,

– свіжі овочі (без нітратів): капуста, салат, огірки, ріпа, патисони, кабачки, бруква і зелень: кріп і петрушка,

– вершкове масло, соняшникова і оливкова олія,

– фрукти: груші, жовта черешня, агрус, зелені яблука, з ягід – біла смородина,

– сухофрукти: груші, яблука, чорнослив,

– слабкий чай, мінеральна вода, відвар шипшини, компоти із зелених яблук або груш.

Як дотримуватися дієти при алергії

Дотримуватися гіпоалергенної дієти потрібно стільки часу, скільки призначив лікар: зазвичай дорослі можуть дотримуватися дієти 2-3 тижні, діти – 7-10 днів. Харчування в цей період має бути збалансованим, включаючи вітаміни, необхідні поживні речовини та мінерали.

Після, при помітному поліпшенні стану, можна вводити в раціон харчування продукти, які були виключені. Вводити нові продукти краще по одному, з перервою мінімум в три дні – алергічна реакція на новий продукт може проявитися не відразу, алергени здатні протягом деякого часу накопичуватися в організмі.

Для точного визначення алергену рекомендується вести щоденник, де детально записувати весь свій раціон, щоб простежити реакцію організму, особливо під час введення нових продуктів.

Гіпоалергенна дієта при харчової алергії допоможе організму легше перенести всі наслідки алергічної реакції, яка при несприятливому перебігу подій може перерости і в анафілактичний шок з летальним результатом. Тому не ставитеся до цього захворювання легковажно. Пройдіть обстеження і дотримуйтесь рекомендацій лікаря, в числі яких обов’язково буде присутній і гіпоалергенна дієта.

Цікава стаття? Поділіться з друзями:

-----------------------------------------------------------------------------
« »

_0.31MB/0.00397 sec