Дробове харчування

Дробове харчування Дробове харчування

Спочатку система дрібного харчування була придумана лікарями з метою сприяння лікуванню гастриту, виразки шлунка та інших захворювань травного тракту, а також у заходах профілактики. Сьогодні ця система харчування застосовується і при боротьбі із зайвою вагою. Суть режиму дрібного харчування полягає у вживанні їжі невеликими порціями, але часто, кожні 3-4 години протягом дня.

Якщо слідувати традиційному режиму харчування: сніданок, обід, вечеря, то в проміжках між прийомом їжі в організмі виробляються спеціальні гормони, що стимулюють апетит. При сильному відчутті голоду людина не здатна чітко відчути міру насиченості їжею, тому з’їдає набагато більше норми. При дотриманні дрібного режиму почуття голоду не виникає і людина вживає рівно стільки їжі, скільки хоче організм. Також при великих перервах між прийомами їжі відкладаються запаси жиру, а дробове харчування допомагає травній системі впоратися з щойно отриманої їжею, а також з раніше відкладеними запасами.

Варіанти дотримання дрібного харчування

Дотримуватися режиму дрібного харчування можна двома способами, вони залежать від зайнятості людини протягом робочого дня і потреб організму.

І. Перший варіант системи дрібного харчування вимагає приймати їжу відразу при виникненні почуття голоду. При цьому рекомендується перекушувати фруктами. печивом або хлібом, але тільки в тій кількості, щоб вгамувати голод. Різноманітність їжі можна варіювати відповідно до особистих переваг. Таким чином, їжа приймається кожні 0,5 – 1 години або навіть частіше. В даному випадку потрібно постійно прислухатися до свого шлунку, щоб не допускати почуття голоду і переїдання.

ІІ. Другий варіант дрібного харчування підходить для тих, хто дуже зайнятий або працює в колективі, де незручно постійно вживати їжу. При цьому добової обсяг їжі розділяється на 5-6 прийомів: 3 – повноцінних прийому і 2-3 перекусу. Слідувати можна звичного меню, а при схудненні бажано виключити (або значно обмежити їх кількість) з раціону борошняні вироби та солодощі.

При дотриманні будь-якого способу дрібного харчування необхідно випивати не менше двох літрів води в день.

Користь дрібного харчування

    При дотриманні системи дрібного харчування можна включати в раціон всі звичні продукти, без значних обмежень в асортименті. Головне, щоб це була корисна їжа. Чи не випробовується постійне відчуття голоду, на відміну від багатьох інших дієт. Кількість калорій знижується поступово, тому організм швидко адаптується до нової системи харчування. Результати схуднення при дробовому харчуванні стійкі. При дробовому харчуванні жири не відкладаються в проблемних місцях: талії і стегнах у жінок; в області живота у чоловіків. Для дотримання даної дієти не обов’язково бути повністю здоровим, адже вона рекомендується і при багатьох хронічних захворюваннях. Часто лікарі рекомендують дробове харчування людям, страждаючим від таких захворювань як гастрит, коліт і виразка. Часте вживання їжі невеликими дозами знижує цукор у крові, тому дієта дрібного харчування сприятливо впливає на організм людини, що страждає на цукровий діабет (але при цьому дотримуватися дану систему харчування потрібно виключно під наглядом лікаря). Невеликі порції їжі легше перетравлюються і засвоюються організмом, це нормалізує роботу травної системи. Дробове харчування – вельми гнучка система, тому може підлаштовуватися під індивідуальний організм і режим дня. Не переобтяжуючи організм рясними порціями їжі за один прийом, зросте тонус, пропаде відчуття сонливості, збільшитися рівень працездатності. Також дробове харчування виключить щільні вечері, тому засипати стане легше і організм зможе повноцінно відпочити під час сну. Метаболізм при дробовому харчуванні прискорюється, що сприяє втрати зайвої ваги. Чим частіше людина їсть, тим швидше і ефективніше відбувається обмін речовин.

Рекомендації щодо дрібного харчування

-----------------------------------------------------------------------------
« »