Дієта при хворобах серця

Дієта при хворобах серця Дієта при хворобах серця

Ми нерідко задаємося питанням – яке харчування рекомендується при кардіологічних захворюваннях і атеросклерозі? Ось кілька простих правил здорового харчування.

Вода – основа життя

Найважливішою особливістю харчового раціону осіб, схильних або страждають на гіпертонічну хворобу, є недостатнє їх забезпечення необхідною кількістю якісної питної води. При обмеженому надходженні в організм води для відновлення в повному обсязі крові і лімфи в системі циркуляції вода починає надходити в судинну систему з рідини, зазвичай присутньої всередині клітин (66% необхідного обсягу); 26% води витягується з міжклітинної середовища. Щоб запобігти скороченню об’єму циркулюючої крові і повністю забезпечити нею мозкову тканину, легені, печінка, залози внутрішньої секреції, інші внутрішні органи і тканини, організм змушений звужувати судини й капіляри шкіри, м’язів і кісток. Звуження просвіту судин супроводжується підвищенням артеріального тиску; цей стан надалі з функціонального порушення при хронічному дефіциті надходження питної води може перетворитися на патологію – гіпертонічну хворобу. Саме тому кожна здорова доросла людина повинна щодня рівномірно протягом робочого дня вживати не менше 1,5 л питної води.

Що таке флоат?

Вважають, що щоденне вживання до 400 мг фолату має виражений лікувально-профілактичний ефект щодо артеріальної гіпертонії. Найкращими харчовими продуктами, що містять фолат, є спаржа (250 мг на чашку), брюссельська капуста (125 мг на чашку), будь-які бобові (100-300 мг на чашку), кавун (400-500 г).

З появою в харчовому раціоні омега-3 поліненасичених жирних кислот (ейкозапентаєнової і докозагексаєнової) за рахунок включення в нього риб’ячого жиру, льняної чи рапсової олій поліпшуються показники крові, знижується рівень артеріального тиску. Для забезпечення надходження поліненасичених жирних кислот, особливо w-3 жирної кислоти, рекомендується не менше 2-3 разів на тиждень вживати жирну рибу, яка водиться в північних регіонах (форель, оселедець, лосось, сардини). При неможливості включення в раціон зазначених сортів риби замінювати її риб’ячим жиром (10-15 капсул на добу). Хорошим джерелом поліненасичених жирних кислот є лляне і оливкове масло, різні горіхи та насіння.

Калій і здорове серце

Для підтримки необхідного рівня внутрішньоклітинної води здоровій людині достатньо вживати в їжу різноманітні рослинні і молочні продукти, багаті калієм, фізіологічна потреба в якому становить 3-5 г на добу. До продуктів, багатих калієм, слід відносити печена картопля, родзинки, горіхи, гарбуз, соєві продукти, морську капусту, чорнослив, абрикоси (курагу), сардини, пісне м’ясо. Один з кращих джерел калію – банани, які рекомендується їсти щодня (наприклад, на сніданок). Оптимальним для організму людини є співвідношення між натрієм і калієм в продуктах харчування 2. 1. Зв’язування надлишкової кількості харчового натрію, ймовірно, лежить в основі зменшення кров’яного тиску у осіб з артеріальною гіпертонією, що одержують з їжею достатні кількості різних харчових волокон.

Мікроелементи

Харчовий раціон людей, схильних до серцево-судинних захворювань, обов’язково повинен містити необхідні кількості іонів кальцію, що бере участь у процесах розподілу внутрішньоклітинної і позаклітинної води, регулюючої рівень артеріального тиску. Підвищення рівня позаклітинного кальцію необхідно для профілактики артеріальної гіпертонії та інсульту, особливо у літніх людей зі зниженим вмістом кальцію в плазмі крові. Важливим фактором участі кальцію в різних обмінних процесах організму є його співвідношення з фосфором, яке має бути близьким 1. 1, а також калієм і магнієм. Дефіцит надходження з їжею кальцію, також як і надмірне надходження з їжею фосфору, схиляє розвитку ішемічної хвороби серця та гіпертонічної хвороби. Кальцій у великих кількостях присутній в молочних продуктах, риб’ячих кістках, горіхах.

Дефіцит магнію супроводжується серцево-судинними відхиленнями у вигляді судинної гіпертензії та порушення серцевого ритму. Магній з позицій сучасної науки прийнято розглядати як хімічний елемент з вираженим профілактичним ефектом відносно судинної гіпертензії. При магнієвому дефіциті відзначається достовірне підвищення ризику артеріальної гіпертензії, інсульту. У гострий період при ішемічному інфаркті мозку дефіцит магнію досягає крайніх значень (нижче 70% норми). Магній в значних кількостях присутній в рисі, авокадо, геркулесі, бананах, йогуртах, висівках, горіхах, квасолі, морській капусті, чорносливі.

І пам’ятайте, що попередити хворобу набагато простіше, ніж її вилікувати! А проводити профілактику за допомогою здорового харчування – легко і приємно!

-----------------------------------------------------------------------------
« »

_0.31MB/0.00265 sec