Дієта при хронічних захворюваннях

      Коментарі Вимкнено до Дієта при хронічних захворюваннях

Дієта при хронічних захворюваннях Дієта при хронічних захворюваннях

Дієта при гастриті

У період загострення показані рідкі супи на будь-якому «некрепком» бульйоні, каші, киселі, компоти. Плюс настій шипшини, чай з лимоном, медом або молоком. У народі побутує думка, що при гастриті корисно пити більше молока і вершків, які нібито обволікають слизову шлунка. Неправда! Молоко – важка, погано перетравлюється їжа. Так, в період загострення воно необхідне, але в мінімальній кількості.

Важка їжа протівопоказана. Ісключени гриби, смажені страви, м’ясо, риба, томатні соуси, соління, копчення, маринади, яйця. Що можна, коли гастрит заспокоївся? Багато чого з забороненого стає не просто корисним, а необхідним для посилення секреції травних соків. Ті ж смажені страви – легке м’ясо, риба. Плюс нежирні сири, прянощі, приправи, розбавлені соки, кава і навіть газовані напої та алкоголь. Все це посилює виділення шлункового соку і покращує травлення.

Нічого нового медицина не винайшла. Ще у війну при гастриті хворим давали вино в період одужання. Сьогодні рекомендують червоні столові вина – 50 р. 2-3 рази на день під час їжі. Харчуватися треба частіше, але потроху. Уподобання потрібно віддавати супів з круп і овочів, пюре, киселів.

Що протипоказано при гастриті завжди?

Свіжий м’який хліб, який і для здорової людини важкий, тому що погано перетравлюється і залишається в шлунку «грудкою». Виключені горох, квасоля, редька, рис, цибулю, хрін, гірчиця, смажені яйця. Ці продукти підсилюють приплив крові і можуть викликати загострення запального процесу. Протипоказана капуста, а разом з нею і щі-борщі. Капуста надає на шлунок «сокогонное» дія, від якої дратуються стінки шлунка і кишечника. Підсумком можуть стати потужне жовчовиділення і найгостріша біль.

Дієта при хворобі нирок

Як харчуватися в період загострень? Потрібні каші, особливо перлова. При хворобах нирок каші очищають кишечник, а в підсумку зменшується навантаження на хворі нирки. У такі періоди вони знаходяться в прямому взаємозв’язку з станом шлунково-кишкового тракту. Сир, варені або парові овочі, макаронні вироби, салати, вінегрети – ці продукти також благотворно впливають на роботу нирок. Не варто повністю відмовлятися від молока, вершків, сметани, яєць, але їх порції повинні бути мінімальні. Заборонені жирне м’ясо, риба, будь бульйони. Вони важкі для шлунка. Соління, прянощі, цибуля, часник теж «підхльостують» шлунок і нирки працювати напружено. Виключаємо їх на період загострення. Після одужання поступово вводимо всі ці продукти в свій раціон.

Що протипоказано завжди?

Газовані напої, кава, какао, сир, алкоголь – стимулятори обміну речовин і кровообігу в організмі. У результаті приплив крові до нирок посилюється, що для них вкрай небажано. Під забороною і будь-яка зелень. Вона посилює кислотність. Це для хворих нирок – безумовний шкоду. Особливо небезпечні шпинат і щавель.

Дієта при алергіях

Що категорично заборонено? Будь-які продукти, здатні «розбудити» алергію. Гостре, солоне, смажене, копчене, прянощі, спеції, ковбаси посилюють реактивність обмінних процесів організму. У результаті організм відреагує цієї самої алергією і на будь-який інший подразник – від пилку рослин до домашнього пилу. А яйця, риба, ікра, морепродукти – самі по собі потужні алергени. Небезпечні червоні фрукти й овочі. Тому помідори і кетчупи виключені. Відмовтеся від тортів, зефіру, газованих напоїв, жувальної гумки.

«Фруктові» смакові добавки і підсилювачі смаку, які вони містять, можуть привести до алергічної реакції. І знову-таки – свіжий хліб. Особливий білок глютен, який міститься в багатьох злаках (винятки – лише гречка, кукурудза і рис), здатний викликати алергію. Алергікам взагалі не можна експериментувати з м’яким хлібом – ні з білим, ні з чорним.

Що можна, але обережно? І знову – парадокс: рослинний білок потрібний навіть алергіку. А тому в малих кількостях рекомендовані продукти, вироблені з тих же «небезпечних» злакових – макарони з твердих сортів пшениці і манна каша. Хліб потрібен, але підсушений або галети. Сухі хлібні продукти краще перетравлюються. Відповідно, і горезвісний глютен засвоюється практично без залишку. Не обійтися навіть у період загострення без молока, молочних продуктів, вершкового масла. Так, білок коров’ячого молока – теж сильний алерген. Але в малих дозах в раціоні він потрібен.

Від чого відмовлятися не можна? Обов’язкові кисломолочні продукти, нежирний сир, крупи, пісне м’ясо. Масло має бути рослинним і обов’язково рафінованим. Краще – оливкова.

Дієта при гіпертонії

Ця хвороба викликана порушеннями кровопостачання. Кровопостачання ж дає збій при перевантаженні поживними речовинами. А тому при гіпертонії важливо знижувати калорійність харчування і його обсяг – переїдати не можна. Від деяких продуктів доведеться відмовитися повністю.

Що категорично заборонено?

Насамперед, сіль, сама по собі провокує спазми судин. Жирні сорти м’яса, ковбаса, шинка, важкі бульйони і супи – все, що містить тваринні жири і вуглеводи, – порушують обмінні процеси в печінці і викликають застій крові. І знову-таки – свіжий білий хліб. А також квасоля, горох та інші бобові. Причина та ж: вони важко перетравлюються. При їх «переробки» в організмі утворюються біологічно активні речовини, що сприяють посиленню спазмів судин і кишечника. Прянощі, гірчиця, хрін, перець також виключені. Вони, як ми вже з’ясували, підсилюють обмінні процеси в організмі. А тому «не гірше» солі можуть викликати спазми судин.

Як харчуватися? Так, гіпертонія увазі ряд жорстких обмежень. Але багато чого хворим, на відміну від алергіків, вкрай необхідно. Наприклад, яйця – не більше 2-3 на тиждень. Правда, і тут своя хитрість: білок можна їсти хоч щодня. А ось жовток призводить до порушення обміну речовин. Результат – небезпечне у разі гіпертонії посилення кровообігу. Корисні птиця, риба, нежирне м’ясо. Це «легкий» білок, не накопичується в організмі. Жирне м’ясо, ковбасу, шинку в невеликих кількостях теж треба вводити в раціон. Краще – разом з овочами і нерафінованою соняшниковою олією. Всі ці продукти в період одужання нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту і покращують обмін фосфору і кальцію в організмі. Але ще корисніше каші, особливо гречка. В її оболонці – вітаміни групи В. Мало того, що ці вітаміни сприяють поліпшенню обміну речовин. Вони самі по собі – відмінна профілактика гіпертонії!

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • дієта з хворимт ниркамт