Дієта при раку молочної залози | Ізраїльський онкологічний центр

      Коментарі Вимкнено до Дієта при раку молочної залози | Ізраїльський онкологічний центр

Дієта при раку молочної залози | Ізраїльський онкологічний центр Спеціальна дієта при раку молочної залози

Дотримуватися певної дієти в період лікування раку молочної залози корисно як в процесі підготовки до терапії, так і під час і по завершенню основної терапії. Хіміо-або радіо – терапія здатні сильно змінити харчові звички, вага тіла і кількість споживаної їжі. Тому рекомендації дієтолога важливі для того, щоб допомогти організму боротися з хворобою і нейтралізувати, по можливості, побічні ефекти проведеного лікування.

В останні роки проведено ряд досліджень з впливу дієти на перебіг хвороби, результати лікування та якість життя жінок, хворих на рак грудей. Виявилося, що правильна дієта знижує ризик розвитку вторинного раку грудей, а також знижує ризик виникнення інших хронічних хвороб: діабету, ожиріння, гіпертонії і т. д.

Підтримання ваги тіла

Відсутність надмірної ваги у великій мірі запобігає рецидивам раку молочної залози, збільшує шанси на виживання і покращує якість життя. Оскільки у пацієнток, що проходять хіміо-або радіо – терапію, є тенденція до збільшення ваги, слід утриматися від збільшення обсягу їжі до кінця лікування.

При зайвій вазі рекомендується поступово знижувати його. Доведено, що зниження ваги на 5-20% протягом 6-21 місяців зменшує ризик виникнення хронічних хвороб, таких як високий рівень жирів у крові, кількість інсуліну в крові, а також параметри, пов’язані з розвитком раку.

Загальні рекомендації по дієті для хворих на рак грудей

    Калорійність їжі повинна відповідати вазі тіла: чим більше вага, тим менше калорій повинно бути в дієті Віддавати перевагу овочам, фруктам, хлібним злакам Корисно вживати продукти з цілісної муки з добавками волокон Є менше жиру; рослинний жир корисніше тваринного Щодо сої поки немає узгодженого думки. Для жінок з діагнозом гормон – залежного раку молочної залози споживання сої має бути обмежена. Не слід приймати харчові добавки, що містять фітоестрогени Для підтримки здорових кісток слід споживати 2-2.1 грама кальцію в день, а також стежити за рівнем вітаміну D і щільністю кісток Категорично утримуватися від вживання алкоголю, який є одним з факторів ризику розвитку раку грудей Слід скоротити обсяг обробленої їжі (processed food), зокрема з віддаленими харчовими волокнами, а також напоїв з підвищеним вмістом цукру або жирів Хоча сам по собі цукор не є живильною речовиною для ракових клітин, надлишок цукру веде до ожиріння, яке є фактором ризику По можливості обмежити споживання обробленого і консервованого м’яса, а також червоного м’яса

Соя і рак молочної залози

Соя – це злак, часто присутній в раціоні і входить до складу вегетаріанської дієти. Соя містить безліч харчових компонентів, зокрема фітоестрогени, тобто естрогени рослинного походження. Кількість фітоестрогенів в соєвих продуктах залежить від ряду факторів: місця зростання вихідного злаку, виду використовуваних добрив і способу промислової обробки. Наприклад, в соєвому борошні набагато більше фітоестрогенів, ніж в соєвому молоці.

Щодо впливу фітоестрогенів на перебіг і прогноз раку грудей немає єдиної думки. З одного боку, фітоестроген сої може з’єднуватися з тим же рецептором, що і естроген самого організму, і таким чином перешкоджати дії цього гормону на ракові клітини. Але з іншого боку, невідомо, наскільки фітоестроген сам по собі здатний стимулювати ріст і розвиток ракових клітин молочної залози. Оскільки пухлини грудей часто є гормонозалежні, то присутність у крові фітоестрогенів, схожих з біологічними естрогенами, може принести більше шкоди, ніж користі.

Споживання помірної кількості продуктів з сої як частина вегетаріанської дієти допомагає зменшити кількість тваринних білків в їжі. Одна – дві порції соєвих продуктів в день безпечні для хворих на рак грудей у??стадії одужання. Окрім іншого соя містить харчові волокна, антиоксиданти і інші корисні компоненти. Водночас жінкам, у яких виявлено рак грудей, слід обмежити споживання соєвих продуктів. Крім того, не слід використовувати соєві продукти з добавками фітоестрогенів / ізофлавоноїдів.

Здорові кістки, кальцій і вітамін D

Втрата кісткової маси – остеопороз – нормальне вікове явище серед жінок. Однак у жінок з раком грудей, які отримують хіміотерапію або антігормональние терапію, остеопороз часто настає як побічний ефект лікування. Тому показані періодичні перевірки щільності кісток і визначення рівня вітаміну D в крові.

Оскільки у жінок з раком грудей спостерігається нестача вітаміну D, рекомендується збільшити споживання продуктів, що містять цей вітамін. Серед них – риб’ячий жир, печінка тріски, оселедець, лосось, сардини, тунець, яйця, сир. При цьому слід дотримуватися обережності і уважно читати написи на упаковці. Щоденне споживання вітаміну D понад 1500 одиниць може викликати інші проблеми зі здоров’ям.

Оскільки вітамін D регулює баланс кальцію в організмі, то рекомендується ввести в дієту 2 грами кальцію в день всім жінкам та 2.1 грам кальцію в день жінкам після менопаузи

Омега 3 і Омега 6

Жирні кислоти типу Омега 3 життєво важливі для здоров’я. Серед продуктів, багатих цими кислотами, жирна риба північних морів: макрель, оселедець, лосось, палтус. Крім того, деякі кислоти типу Омега 3 містяться у волоських горіхах, рослинній олії, насінні льону та інших злаків.

Жирні кислоти типу Омега 6 також необхідні організму, однак зміст цих кислот у звичайній дієті перевищує необхідний рівень. Будь-який вид рослинного масла є джерелом Омега 6: соєва, кукурудзяна соняшникова та ін Тому рекомендується регулювати дієту таким чином, щоб знизити споживання Омега 6 і збільшити споживання Омега 3.

Слід, однак, зауважити, що переваги споживання Омега 3 для хворих на рак грудей (і взагалі раком) поки не доведені. З іншого боку, наукові дані говорять про користь кислот типу Омега 3 для зниження в крові тригліцеридів і профілактики хвороб серця. Тому рекомендується з’їдати порцію жирної риби (з вищевказаного списку) хоча б раз на тиждень. Однак, ця рекомендація не відноситься до пацієнтів, які приймають ліки, що знижують згортання крові (наприклад, аспірин). Цим людям не слід додавати кислоти типу Омега 3 в їжу.

Насіння льону

Лляне насіння містить жирні кислоти типу Омега 3, харчові волокна, магній, селен, вітамін Е і фітоестроген. Як і відносно сої, корисний ефект насіння льону для хворих на рак грудей не доведений. Зокрема, невідомо, якою мірою насіння льону стимулюють або, навпаки, гальмують ріст пухлини. Як повідомляє Американська асоціація досліджень раку, споживання насіння льону жінками, які жодного разу не хворіли на рак, цілком безпечно. Те ж відноситься до жінок, які отримують тамоксифен або інше антігормональние лікування. Причому насіння темного або жовтого відтінку переважніше, ніж лляне масло.

Кількість льняного насіння в їжі не повинно перевищувати п’яти чайних ложок (приблизно, 30 грам) в день. Слід пам’ятати, що цільні зерна взагалі не засвоюються організмом, тому їх необхідно розмолоти.

Насіння льону мають проносний ефект, тому непомірне споживання цих злаків може викликати діарею і перешкоджати всмоктуванню ліків з кишечника. Крім того, насіння льону затримують дію противосвертиваючих ліків, таких як аспірин або Кумадіна.

Також:

  • дієта при раку молочної залози
  • правильне харчування при раку молочноі залози
  • хіміотерапія приракові молочних
  • харчування при раку груді
  • Чи можна їсти сир при са мол залози
  • життя після раку
  • харчування після онкореконструкції грудей
  • Що можна їсти при са мол залози