Дієта при інсульті

      Коментарі Вимкнено до Дієта при інсульті

Дієта при інсульті Дієта при інсульті

Як відомо, харчування відіграє винятково важливу роль у житті кожної людини, т. к. безпосередньо впливає на здоров’я і те, як і скільки років він проживе. Після перенесеного інсульту дієта набуває ще більш важливе значення, тому лікарі настійно рекомендують дотримуватися певних принципів харчування.

Принцип перший: нормалізація холестерину крові

Найбільш поширена причина ішемічного інсульту сьогодні – це закупорка просвіту мозкової артерії безпосередньо атеросклеротичної бляшкою або тромбом, який на ній утворився. Щоб звести до мінімуму ймовірність виникнення повторного інсульту, необхідно вживати ті продукти, які «чистять» судини, і виключити все, що сприяє зростанню цих бляшок.

Як відомо, холестерин міститься в більшій чи меншій мірі у всіх продуктах тваринного походження і відсутня в рослинних. З цієї причини дієта при інсульті здебільшого повинна бути вегетаріанської, включаючи невелику кількість знежирених молочних і кисломолочних продуктів. З м’яса переважніше нежирна яловичина, куряча грудка. З риби бажано обмежити жирні сорти. Тверді тваринні жири краще повністю виключити. Також необхідно стежити за тим, щоб щодня вживалося не менше 300 г овочів (картопля в цю кількість не входить) і 200 г фруктів.

М’ясо і рибу корисніше всього вживати спільно з хорошою порцією салату, тому що в цьому випадку рослинна клітковина буде перешкоджати всмоктуванню холестерину. Вважається, що продукти тваринного походження необхідно вживати в співвідношенні з рослинними 1:4 або 1:5. Такий раціон харчування зведе до мінімуму надходження холестерину ззовні.

Принцип другий: обмеження калорійності раціону

У більшості випадків перенесений інсульт призводить до того, що людина починає набагато менше рухатися. Це відбувається тоді, коли настає повна, часткова паралізація або виникає відчуття слабкості в нижніх кінцівках. Якщо звички харчування залишаться колишніми і калорійності раціону не зменшиться, то дуже скоро доведеться боротися з надмірною вагою, який вже сам по собі при інсульті є проблемою.

Основний постачальник зайвих калорій – це випічка, жири та солодощі. Після інсульту такі страви можна дозволяти собі тільки на Новий рік і день народження, та й то в мінімальній кількості. Замініть білий хліб висівковий, улюблені млинчики і смажені пиріжки маленьким бутербродом з пісною начинкою, а цукерки – натуральними свіжими і сухими фруктами.

З метою контролю ваги краще зважуватися раз на тиждень або на місяць, і якщо маса тіла почала збільшуватися – терміново переглянете раціон харчування: пам’ятайте про те, що завжди легше боротися з 1 кг зайвої ваги. ніж з дюжиною.

Час від часу влаштовуйте собі розвантажувальні дні: сирні, кефірів, яблучні, огіркові, кавунові і навіть м’ясні (наприклад, вживаючи тільки відварну курячу грудку).

Принцип третій: контроль тиску

Підвищений тиск є головною прямою або непрямою причиною переважної кількості геморагічних і ішемічних інсультів, тому утримання артеріального тиску на відносно низькому рівні є однією з першорядних завдань, що стоять після інсульту.

Після інсульту підвищують тиск:

    Кава, чай, алкоголь. Тоніки, стимулятори (наприклад, женьшень, ехінацея). Надлишок солі в будь-якому вигляді: соління, маринади, копченості, тверді сири, таранка і т. п. Надмірна вага. Нікотин.

Принцип четвертий: турбота про нирках

Недостатнє вживання рідини призводить до того, що нирки поступово втрачають свою здатність протистояти інфекції і в кінцевому підсумку хворіють. А тривало протікає захворювання нирок само по собі може підвищувати рівень артеріального тиску, що вкрай небажано після інсульту.

Необхідно знайти золоту середину: з одного боку не можна дуже наповнювати організм, але з іншого боку рідини повинна надходити достатньо. Вважається, що нирки працюють добре, якщо сеча світла і практично не має запаху.

Кращий напій для щоденного вживання після інсульту – це чиста, звичайна вода, т. к. саме вона найефективніше очищає нирки (вода повинна становити не менше 2/3 від загального обсягу випитої протягом доби рідини).

Продукти-ліки при інсульті

Деякі продукти і напої при регулярному вживанні надають настільки благотворну дію на організм, що їх цілком можна віднести до ліків, які необхідно вживати якомога частіше.

Знижують, виводять холестерин, «чистять» судини, роблять їх еластичними: часник, насіння льону, невелику кількість оливкової олії, клітковина (наприклад, висівки, пшеничні зародки, овочі та фрукти), щоденне вживання виноградного соку (100 мл) або витяжки з виноградних кісточок. Сприяють зниженню тиску і заспокоюють нервову систему: чай з валеріани, глоду, сечогінних трав, буряковий сік і страви з буряка, чорноплідна горобина. Корисні для головного мозку: гінкго білоба. розріджує кров: часник, насіння льону, вишня. Як діяти в особливих ситуаціях

У деяких випадках після перенесеного інсульту порушується здатність жувати і ковтати їжу. У цій ситуації кращий вибір – суміші для ентерального харчування, які вводяться за допомогою зонда або через спеціальну фістулу: наприклад, Нутрізон, Нітрідрінк, Берламін і т. п.

Якщо ковтальний рефлекс зберігся хоча б частково (хворий поперхивается твердою їжею, але проковтує рідку), то можна давати соки, м’які фруктові та овочеві пюре, рідкі і подрібнені в блендері каші.

Трохи про те, як найкраще приймати їжу хворим, які перенесли інсульт

Які б не були наслідки, сам по собі інсульт – це вже серйозний шок для людини, що змушує в одночас переглянути все своє життя і прийняти складні, часом дуже болючі рішення.

Після інсульту практично немає часу для довгих роздумів і підготовки, тому раціон може помінятися швидко і кардинально. Багато пацієнтів, які звикли до жирної, солодкої і солоної їжі, отримують стрес вже від того, що змушені харчуватися тим, що для них абсолютно без смаку, хоч і корисно.

Гарна новина полягає в тому, що смакові рецептори поступово звикають до нових відчуттів, і через кілька місяців, їжа починає знову набувати смак. Деякі фахівці радять не більше 1 разу на тиждень робити невелике послаблення, подаючи деякі з страв, улюблених перш, але в дуже невеликій кількості (після відповідної консультації лікаря, якщо при цьому дозволяє стан здоров’я пацієнта): наприклад, 1-2 цукерки або 1 бутерброд з маленьким скибочкою смаженої курочки.

І пам’ятайте: гарний настрій, відчуття своєї потрібності і корисності, вдячний, оптимістичний дух під час прийому їжі – це одне з чудових засобів профілактики повторного інсульту!

Також:

  • дієта при ішемічному інсульті
  • Харчування Берламін