Дієта при гастриті шлунка

Дієта при гастриті шлунка Дієта при гастриті шлунка

Гастрит шлунка, на жаль, вважається в нашому суспільстві досить поширеним захворюванням, і його головна причина – різні порушення в харчуванні (як якості, так і режиму). Основним лікуванням вважається збалансована дієта при гастриті шлунка, яку зазвичай визначає лікар, призначаючи дозволені та заборонені продукти, а також точний режим харчування.

Ясно одне, що щадна дієта при гастриті – головна умова одужання хворого. Виділяють гастрити з підвищеною кислотністю і зниженою, на початковій стадії і хронічні, в гострій формі або мляво поточні, дорослих і дітей.

Дієта при гастриті зниженій кислотності

При такому гастриті в шлунку людини виробляється недостатня кількість кислоти для процесу перетравлювання їжі. Тому харчуванням потрібно, з одного боку, активно стимулювати работку шлунка, а з іншого – щадити його стінки, ретельно пережовуючи їжу і підбираючи не жирний, не смажені і не грубі продукти.

Можна:

    З фруктів – НЕ грубоволокнисті (яблука чи груші – без шкірки або приготовані в духовці); З овочів – кольорова капуста або брокколі, морква; З м’яса – кролик, яловичина; Кисломолочні продукти – все, крім молока.

Рецепт на замітку

М’ясні парові котлети (яловичина нежирна – 200 гр, панірувальні сухарі – 1 ст. л. вода кип’ячена – 0,5 склянки, яйце -1, сіль).

М’ясо миємо, нарізаємо невеликими шматочками – і мелемо на м’ясорубці. Сухарі заливаємо водою і чекаємо, коли набухнуть. З’єднуємо м’ясо з сухарями і яйцем, солимо і перемішуємо. Формуємо невеликі котлети і варимо на пару (пароварка або друшляк і каструля з киплячою водою).

Дієта при гастриті підвищеної кислотності

При такому гастриті виділяється занадто багато шлункового соку – тому в процесі харчування потрібно знижувати цю активність. Їжа повинна бути не холодною і не гарячою; хімічно легка (не вживаємо алкоголь, газовану воду, каву, цитрусові фрукти і соки, білокачанну капусту, чорний хліб, міцні бульйони); механічно не груба (ні – ріпі, редисці, брюкве, жилавий м’ясу, мюслям і хліба з висівками).

Можна:

    З м’яса – нежирне (кролик, курка без шкіри); З риби і морепродуктів – річкова, краби і креветки; Яйця – тільки у вигляді білкових омлетів; З круп: вівсянка і гречка; Молоко та продукти з молока (але не кисломолочні); З фруктів і овочів: шпинат і зелений салат, кріп і петрушка, кабачки і гарбуз, помідори (без шкірки) і зелений горошок, моркву і буряк; а також полуниця, малина і суниця; всі м’які фрукти.

Рецепт на замітку

Суп-пюре з моркви (морква – 300 гр, борошно – 1 ст. л. масло вершкове – 20 гр, яйце – 1, молоко – 2 ст. л. м’ясний бульйон).

Моркву миємо, очищаємо, нарізаємо невеликими шматочками і варимо в м’ясному бульйоні. Потім перетираємо її через сито і знову кладемо в бульйон. Борошно обсмажуємо у вершковому маслі, розводимо невеликою кількістю бульйону, додаємо в суп, після чого доводимо суп до кипіння і знімаємо з вогню. Яйце збиваємо з молоком і тонким струменем вливаємо в суп, постійно помішуючи.

Дієта при загостренні гастриту

У період загострення гастриту незалежно від рівня кислотності потрібно створити спокій для хворого органу і зменшити хімічний і механічний вплив на нього.

Дієта для хворих на гастрит включає, наприклад, таке меню:

Сніданок. Яйця всмятку (1-2 шт.), Чай (можна з молоком), хліб з маслом. Обід. Парові котлети, манка з вершковим маслом, відвар шипшини, хліб. Полудник. Молочний перловий суп або Бет-Строганов з відвареного м’яса, овочеве пюре, компот, хліб. Вечеря. Рисовий пудинг на пару, сир, кисіль, хліб. За годину до сну – молоко або чай, булочка.

Дієта при гострому гастриті іноді і включає короткочасне голодування (але тільки за порадою доктора).

Дієта при гастриті у дітей

Основне, що потрібно запам’ятати:

    всі страви готуємо на пару, запікаємо (без скоринки) або відварюємо; режим харчування – не менше 5 разів на день; заборонено: ріпа і білокачанна капуста, редька і редис, шпинат і щавель, часник і цибулю, бобові й пшенка; можна і буде приємним для малюка: ватрушки з сиром, сухі бісквіти; не часто, але можна: пироги з яйцями і рисом, відвареним м’ясом, яблуками, що не здобні булочки. овочі відварюємо і робимо пюре, робимо каші, супи на слизовій основі, запіканки, пудинги.

І пам’ятайте, що дієта при гастриті шлунка повинна відрізнятися регулярністю!

-----------------------------------------------------------------------------
« »