Дієта годуючої матері – Материнство

      Коментарі Вимкнено до Дієта годуючої матері – Материнство

Дієта годуючої матері – Материнство Дієта годуючої матері

Не існує ідеальної абсолютної дієти годуючої матері, тому що всі діти різні, всі мами різні, у всіх різна мікрофлора в кишечнику і, отже, всмоктуються різні речовини з однієї і тієї-ж їжі. Крім того, у всіх різна имунная система і, отже, різний імунний відповідь на реакцію антиген-антитіло, тобто на алергени.

Кожна мати підбирає свій власний режим харчування, стежачи за стільцем дитини, її газоутворенням, станом шкіри. У новонародженого шкірна реакція може спостерігатися на будь-якій ділянці шкіри. Пізніше найбільш часто реагують на неправильне харчування наступні ділянки шкіри: щоки, сідниці, завушна область, волосиста частина голови (скоринки), шкіра гомілок, підколінні і ліктьові згини.

Основні принципи побудови власної дієти: Кожен новий продукт вводимо окремо, щоб була можливість простежити за реакцією дитини. Ведемо харчовий щоденник. Часто діти реагують не на перший прийом нової їжі матір’ю, а на другий! Якщо годувальниці необхідно якийсь медикаментозне лікування, то воно повинно проводитися тільки після консультації педіатра. Відносини з лікарськими речовинами повинні бути ще більш суворими, ніж під час вагітності, тому що плацента вже не виконує свою бар’єрну функцію. Категорично заборонено алкоголь. Не слід взагалі вживати такі продукти, часто викликають алергічні і кишкові реакції:

    Копченості, сосиски. Кетчупи, майонези. Капуста. Виноград. Газовані солодкі напої. Все, що містить консерванти. Курячі і рибні бульйони. Ікра. Рафіновані вуглеводи: тістечка, шоколад, манна каша. Гарбуз, морква. Огірки, помідори. Полуниця, банани, ківі, апельсини.

Отже, наші рекомендації: У перші 2 дня після пологів дієта приблизно наступна:

    Гречана каша на воді з рослинним маслом Підсушений зерновий хліб або сухі хлібці. Шматочок сиру. Шматочок відвареної яловичини. 2-3 волоських горіха. Рідини до 2 літрів: настій кропиви, настій чаги, мінеральна вода без газу.

З 3 доби дієта розширюється:

    Рідина обмежуємо до 0.8-1 літра, т. к. на 3-4 добу відбувається приплив молока. Печене зелене яблуко у фользі Овочі запечені, тушковані, парені: кабачок, ріпа, бруква, кольорова капуста. 1 стакан біфідопростокваші, ряжанки або молока, якщо Ви його взагалі п’єте. Компот із сухофруктів (неміцний). Каші з цільнозернових пластівців. Вегетеріанскіе супи з невеликою кількістю картоплі. Висівки як харчова добавка для профілактики запорів і джерело вітамінів гр. В.

З 7 діб дієта розширюється далі:

    Отварная риба. Неміцний некостний яловичий бульйон. Пшоняна каша. Бурий рис здоров’я. Сир. Свіжі зелені яблука Настій кропиви скасовуємо. Кількість рідини поступово відновлюємо до 2-2.5 літрів. Настій петрушки або деревію по необхідності

До 21 дню у дитини починають функціонувати повною мірою його ферментативні системи і відбувається остаточне заселення кишечника кишковою флорою. Допускається:

    Отварная кура. Яйця. Картопля запечена в шкірці. Буряк. Вівсяна каша. Груші, лимон. Сухе печиво (галети). Страви з сої. Брусничний і журавлинний морси.

Дата публікації: 29 вересня 2006

Автор статті: Центр “Райдуга”