Дієта для хворих на гастрит

Дієта для хворих на гастрит Дієта для хворих на гастрит

Дієта для гастрітних хворих річ дуже непроста, тому що дієта повинна бути одночасно максимально щадить і повноцінною. Вдобавок прийом їжі повинен бути регулярним – є потрібно часто і потроху. Хворому шлунку легше впоратися з невеликим обсягом їжі.

Яку дієту можна порадити хворому з гострою формою гастриту? У першу добу краще взагалі утриматися від їжі. Пити можна і потрібно, але лише прохолодний чай, мінеральну воду без бульбашок. Починаючи з другого дня треба включати в раціон киселі, рідкі каші (краще Вівсяно), рідке картопляне пюре на воді, яйця всмятку. Така сувора дієта розрахована на період загострення захворювання і надалі дієту треба поступово розширювати.

Людям зі зниженим кислотоутворенням потрібно їсти більше продуктів, які збільшують виділення соляної кислоти, а тим, у кого кислотообразование підвищений – навпаки.

До продуктів, які слабо стимулюють виділення шлункового соку . відносяться:

питна вода, мінеральні води, що не містять вуглекислоти (без бульбашок), неміцний чай, сир, цукор, свіжий білий хліб, добре виварене м’ясо і свіжа риба, овочі, приготовані у вигляді пюре (картопля, цвітна капуста, бруква, морква ), що не дуже міцні овочеві супи, а також каші.

Жири теж слабо впливають на секрецію шлункового соку, але вони збільшують той час, протягом якого їжа знаходиться в шлунку, оскільки жири важко розщеплюються. Тому в період загострення від жирів краще відмовитися (дозволяється трохи рослинного масла, приблизно 2 ч. л. на день).

Це і є той набір продуктів, які ви можете спокійно їсти при загостренні будь-якої форми хронічного гастриту не залежно від того, підвищений або знижений кислотообразование.

До продуктів, сильно стимулюючим вироблення шлункового соку . отоносятся:

всі алкогольні і газовані напої, кава, знежирене какао, добре посолені страви, яєчний жовток, міцні, наваристі м’ясні бульйони, чорний хліб, консерви, різні спеції, все смажене, копчене, мариноване.

Також для полегшення роботи шлунка не треба одночасно приймати рідку і щільну їжу. Наприклад, після того як ви з’їли кашу на сніданок, чай краще випити не раніше, ніж через 1,5 години. Ще не рекомендується комбінувати продукти, багаті білком (м’ясо, сир, молоко), з продуктами, багатими вуглеводами (борошняними виробами, картоплею).

з’їдаємо їжа сама по собі впливає на рухову активність шлунка, тобто на той час, протягом якого їжа з шлунку транспортується в кишечник. Рідка і кашкоподібна їжа швидше покидає шлунок, ніж тверда. А особливо довго залишаються в шлунку родзинки і чорнослив. Тому протягом перших 2 місяців з початку загострення гастриту їх краще не їсти.

Швидше зі шлунка видаляються вуглеводи, повільніше – білки, а найдовше залишаються жири. Чим їжа довше знаходиться в шлунку, тим більше виділяється соляної кислоти.

Ще треба враховувати, що хворому шлунку важко впоратися з грубою клітковиною, якій багато в білокачанної капусті, ріпі, редьці, яблучної шкірці, в ягодах з грубою шкіркою (агрус, смородині, винограді, фінніках), а також в хлібі з борошна грубого помолу.

Особливості дієти при зниженій кислотності

На початку обстреніем захворювання дотримується строга дієта. Мета дієти – зменшити запалення. І тільки потім можна поступово починати стимулювати виділення шлункового соку.

Що можна їсти і пити.

Неміцний чай, можна з молоком; воду з лимоном і цукром; білі сухарі; розведені вершки; сухе печиво; трохи вершкового масла; свіжий сир; яйця всмятку; парові омлети; овочевий, фруктовий і гороховий супи; каші, варене м’яке м’ясо; нежирну варену рибу; парові котлети; відварну курку; макаронні вироби; зелень і овочі у вигляді пюре (виключаються щавель і шпинат); солодкі сорти ягід (малина і полуниця); солодкі протерті фрукти і варення; киселі, компоти; ягідні і фруктові некислі соки; негострі сорти сиру.

Така дієта дотримується приблизно 3 тижні, залежно від самопочуття. Під її впливом зменшується запалення, проходять болю. А коли гострота процесу стихла, можна починати потроху стимулювати утворення соляної кислоти. Робити це треба поступово.

Починайте готувати м’ясні бульйони міцніше, не погано нарізати до обіду оселедчики, солоний огірочок; якщо є можливість, зробіть бутерброд з ікрою. За півгодини до їжі добре випити півсклянки розведеного лимонного соку.

Можна їсти смажені страви, але смажити треба без панірування (Не обвалювати в яйці і сухарях).

З трав в цей час почніть приймати гіркоти. Вони посилять апетит і смакові відчуття.

Їжа ще повинна бути добре проварена, протерта. Ще рекомендують лікувати гастрит кумисом. Тому, якщо є можливість, пийте кумис з кобилячого молока. Добре стимулює шлункову секрецію і квас. Але захоплюватися їм не варто, оскільки він може посилити процеси газоутворення. Кава пити можна, але не більше 1 чашки в день.

Що заборонено їсти і пити.

Гострі страви, свіжий хліб, здобні пироги, жирне і жилаве м’ясо, незбиране молоко, продукти з грубою клітковиною (капусту, ізюм, чорнослив).

При подальшому розширенні дієти дозволяється більш міцний чай, какао, кефір. Обов’язково прислухайтеся до свого самопочуття.

Після стійкого поліпшення загального стану (зазвичай через 2-2,5 місяці після початку захворювання) дієта розширюється настільки, що можна їсти майже все, за винятком: копченого м’яса, жирних сортів м’яса і риби, сала. Також не зловживати спеціями, сіллю, капустою, виноградом.

На сніданок і обід обов’язково повинні бути гарячі страви, а на вечерю можна з’їдати 20% від усього з’їденого протягом дня.

Зразок меню на період загострення

Сніданок . вівсяна каша і неміцний чай з молоком.

Другий сніданок . печене яблуко.

Обід: бульйон з фрикадельками; парова м’ясна котлета з гречаною кашею; компот.

Вечеря: овочеве пюре; свіжий сир, можна з варенням.

На ніч: стакан кефіру з білим сухарем.

Особливості дієти при нормальній або підвищеній кислотності

У перші 2 тижні після загострення дієта майже така ж, як і при гастриті зі зниженою кислотністю. Але в цьому випадку краще вживати більше незбираного молока і молочних продуктів, так як молоко здатне нормалізувати підвищену кислотність.

Деякі люди не можуть пити молоко. Іноді воно викликає здуття кишечника, проноси і т. д. У таких випадках на початку лікування краще приймати розбавлене молоко, тобто додавати його в чай. Молоко повинно бути обов’язково теплим і пити його треба потроху. Якщо ці заходи не допомагають, то молоко замінюють слизовими супами.

Спосіб приготування слизових супів : 25 г борошна або крупи, краще вівсяної, в 600 мл води ставлять на вогонь і варять до тих пір, поки суп не википить до 250 -300 мл. Потім протирають його через сито, кладуть 1 варений жовток, можна додати вершки, а перед подачею додають 15 г вершкового масла.

Вся їжа повинна бути протерта, подрібнена, тепла. Для розширення дієти через 1,5-2 тижні вибирають ті продукти, які слабо впливають на виділення шлункового соку. Бульйони повинні бути неміцні. Для цього м’ясо кладуть шматком в киплячу солону воду. Принцип частого і дрібного харчування також зберігається. З м’яса найкраще готувати фрикадельки і кнелі.

Сухарі з білого хліба, супи на слизовому відварі з додаванням протертих круп; яєчно-молочні суміші; котлети, фрикадельки, кнелі, суфле з нежирних сортів м’яса, птиці та риби, приготовані на пару, або відварені у воді; молочні протерті каші з різних круп, крім пшона; яйце некруто, паровий омлет, киселі, желе, соки з солодких фруктів і ягід; цукор; мед; молоко; вершки; свіжоприготований сир з молоком і цукром; сирні запіканки; чай з молоком і вершками; відвар шипшини з цукром.

Дієта повинна бути багата білками, оскільки саме вони служать матеріалом для відновлення клітин шлунка. Яйце – це відмінний і доступний джерело тваринного білка для організму, оскільки склад яєчного білка близький до білків тканини нашого організму і добре засвоюється. Краще їсти яйця некруто і в мішечок, так як яйця круто довго затримуються в шлунку. У місце свіжого чорного хліба краще їсти підсушені в духовці сухарі, бо за при висушуванні в духовці вони виходять ніжні і розсипчасті. Дуже важливо додавати в їжу рослинне масло, так як воно прискорює загоєння різних ушкоджень слизової шлунка, які настільки часті при цьому виді гастриту.

З харчового раціону треба виключити соління, маринади, гострі приправи, наваристі м’ясні та рибні супи, смажені страви, кисломолочні продукти, кава і чорний хліб. Але здоров’я, як і краса, вимагає жертв – адже результат того заслуговує! Споживання солі теж рекомендується обмежити, як і алкогольні напої. До речі, їх доведеться повністю виключити.

Зразок меню на період загострення

Сніданок: омлет парової; каша вівсяна протерта молочна; чай з молоком.

-----------------------------------------------------------------------------

Також:

  • дієта для хворих на гастрит
  • дієти для хворих
  • дієти для хворих на гастрит
  • страви для хворих гастритом
  • дієта для людей хворих га гастрид
  • дієта для хаорих на гастрит
  • дієта для хворих
  • дієта для шлунку
  • Якій алкогольний напій добре для шлунка
  • гастрит їжа
« »

_0.31MB/0.00440 sec