Чому не працюють дієти (школа правильного харчування)

Чому не працюють дієти (школа правильного харчування) Великий вуглеводний експеримент

Ось історія про те, як потерпіла крах благородна ідея позбавити жителів Америки від надлишкових жирових відкладень. Якби ця мета була досягнута, то раптово оздоровлять населення США значно полегшило б завдання існуючій системі охорони здоров’я. Як же вирішити цю проблему? На думку провідних дієтологів, вчених і уряду, це було зробити дуже просто: вживати в їжу поменше жирів і побільше вуглеводів.

З 1980 року в США протягом 15 років проводилася ціла кампанія по здоровому харчуванню. Американцям посилено рекомендували отримувати з жирів 30% денної норми калорій, а 55% – з вуглеводів, особливо так званих “складних” вуглеводів, якими є макарони та хліб. Це був час полювання на жири і холестерин, так що нічого дивного в цьому немає. Навіть зараз при слові “fat” американець скорчить бридливу гримасу.

Які ж результати дало масове застосування цієї, безумовно, науково обгрунтованої дієти . Ви, напевно, знаєте, що населення Америки зараз вважається найбільш товстим у світі. Якщо виразити в цифрах, то, за даними Національного інституту здоров’я, тільки за останні 7 років XX століття середня вага американців молодого віку збільшився на 4,5 кг! Хоча останнім часом Америку починають наздоганяти деякі європейські країни, так що сподіватися на те, що за 20 років дієтологія пішла далеко вперед, мабуть, не варто. Вона, звичайно, веде нас усе далі й далі, але от куди заведе, не знає ніхто…

Дієт зараз безліч, кажуть, вже більше 25 тисяч! Що поробиш, попит народжує пропозицію. Бум на дієти виник двадцять років тому, коли уряд США початок на своїх громадянах великомасштабний експеримент під назвою “Як зробити американську націю найбільш товстої у світі”.

Я нічого не маю проти дієт, за винятком одного. Як будь-який комерційний продукт, 90% дієт – це гола реклама. А у реклами і у нас з вами завдання різні. Завдання реклами – продати побільше і подорожче, а наша з вами завдання – прожити довше і краще.

В основі буму на дієти лежить повна плутанина в принципах правильного харчування. Стара школа робила наголос на калорії. Причому ця школа до цих пір зберігає свої позиції. Чого тільки коштує дієта американських астронавтів з 2000 ккал в день! А знаєте, скільки калорій потрібно щодня сучасному цивілізованій людині? У середньому 2200. А скільки калорій входило в раціон російського солдата 18-го сторіччя? 4400! Так що життя астронавтів не сильно позаздриш.

Нова ж школа ще не склалася. За останні десятиліття виникло безліч нових теорій і підходів до принципів харчування, багато в чому суперечливих. Тема ця дуже актуальна, тому теорії ростуть, як гриби. З такою ж швидкістю виникають і нові міфи про харчування. Я деколи думаю, що людина, який би зміг відокремити зерна від плевел і створити сучасну школу харчування, зробив би не менший подвиг, ніж Альберт Ейнштейн!

Дієта взагалі поняття неприродне, так само, як і рекомендації по режиму харчування. Академік Микола Амосов писав, що людський організм нічим не відрізняється від організму тварини. Тварини не їдять по годинах, не харчуються роздільно, що не роздумують, пити їм до їжі, або після. І, до речі, не страждають ожирінням, серцево-судинними захворюваннями, атеросклерозом, остеохондрозом і т. п. Механізм запасання жиру працює у них як годинник. Це цілком природний процес, абсолютно необхідний для виживання.

Дієти та інші харчові правила вигадали люди, коли довели себе до повної ручки. Коли підшлункова залоза починає давати збої, печінка не в змозі виділити потрібну кількість жовчі для емульгації надлишку жиру в їжі, а кишечник втратив здатність до нормального перистальтиці, тоді мимоволі доводиться ділити прийом їжі на 6 частин, уникати тваринних жирів, їсти м’ясо окремо від хліба і ламати голову, коли ж краще випити склянку води – перед їжею або після?

Повторюю: я не противник дієт. Культура харчування в наш час просто необхідна. Особисто я віддаю перевагу трьом дієтам: дієті по групі крові Пітера Д’Адамо, дієті Зони Баррі Сирса і низкоуглеводной дієті Роберта Аткінса. Концепція “Трьох кроків до здоров’я” багато в чому зобов’язана своїм народженням принципам, почерпнутих з цих дієт.

-----------------------------------------------------------------------------
« »