§ 5. Варіант помірної дієти для початківців голодувати – Валеологія

      Коментарі Вимкнено до § 5. Варіант помірної дієти для початківців голодувати – Валеологія

§ 5. Варіант помірної дієти для початківців голодувати – Валеологія Валеологія

Отже, ви твердо вирішили схуднути? Ви готові до можливих труднощів? Продумайте і зважте всі «за» і «проти». Розділіть аркуш паперу вертикальної рисою, в графі «за» запишіть те, заради чого вам коштувати худнути, в графі «проти» – що цьому заважає. Подивіться, яка «чаша ваг» перетягне? Що для вас важливіше?

Успішність зниження маси тіла і підтримки її на оптимальному рівні буде залежати від вашої внутрішньої готовності багато чого змінити у своєму способі життя, звички, ставлення до їжі. Багато чого буде залежати і від того, чи зможете ви мобілізувати свою силу волі (чи є вона у вас?) І щодня виконувати необхідні рекомендації.

Чим вище ваша готовність, тим більше шансів досягти наміченої мети. Пам’ятайте, що секрет успіху – у вашій рішучості добитися бажаного результату. Все в ваших руках! Відчуття легкого голоду важко долати тільки перший час. Якщо ви будете наполегливі, то швидко звикнете до свого харчування, а почуття легкості, бадьорості, гарний настрій і свідомість того, що змогли подолати себе, а також помітне схуднення будуть вам нагородою.

• М’ясо нежирне – 150-200 г

Дія голоду на організм

• Олія – ??25 г

• Масло вершкове – 10 г

• Капуста свіжа – 300 г

• Морква, огірки, помідори та інші овочі – 300 г

• Яблука – 200 г

• Хліб житній – 200 г

Орієнтуючись на ці продукти (або замінивши їх на рівноцінні), можна скласти меню на один день, тиждень, місяць. Чим довше ви будете дотримуватися цієї дієти, тим краще.

Пропонуємо варіант дієти, розробленої польськими фахівцями. Ця дієта не дає відчуття постійного голоду, вона досить різноманітна, включає багато овочів і фруктів. У залежності від часу року їх набір міняється. Взимку і навесні, наприклад, коли свіжих овочів і фруктів мало, є квашена капуста, консервовані овочі та фрукти, соки. Пам’ятайте, що в день треба споживати трохи більше 3-4 склянок рідини (бульйон, суп, кисіль – теж рідина!). Меню А і меню Б потрібно чергувати через день.

Перша педелі А Перший ‘сніданок.

Другий сніданок.

стакан теплого молока з ложечкою меду, черства булочка.

стакан чаю, 2 шматки чорного хліба, тонко намазані вершковим маслом, з листочками салату або іншої зелені.

Б Перший сніданок:

Другий сніданок:

Обід:

Полудник:

Ужіп:

Другий тиждень А

Обід: овочевий суп, шматок пісної яловичини, 2-3 картоплини, фруктовий салат з цукром і лимонним соком. Полудник: 2 помідори або склянку томатного соку, сухар. Вечеря: склянка знежиреного кефіру, 2 шматки чорного хліба, тонко намазали маслом і посипаних петрушкою.

чашка чаю, шматок чорного хліба, посипаного петрушкою.

стакан кефіру, черствий хліб, редис, трохи посолений.

бульйон, відварна риба, 2-3 картоплини, посипані петрушкою, зелений салат.

фрукти або фруктовий сік (1 склянка), 1 бісквіт або печиво, стакан молока, 2 шматки хліба з медом.

Перший сніданок: стакан фруктового або овочевого соку, 1 сухар. Другий сніданок: шматок чорного хліба, трохи масла та бринзи (сиру), стакан чаю.

393

Валеологія харчування

Обід: вегетаріанський суп, котлета з м’яса, салат з моркви, кисіль. Полудник: фрукти, печиво.

Вечеря: кефір, черствий хліб з джемом.

-----------------------------------------------------------------------------