10 правил здорового харчування для гіпертоніків / / KP. RU

10 правил здорового харчування для гіпертоніків / / KP. RU 10 правил здорового харчування для гіпертоніковКомментаріі: 48

Сьоме квітня – Всесвітній день здоров’я. Цього року він присвячений чи не найпоширенішою хвороби – гіпертонії.

– Фактично половина людей, які страждають від підвищеного тиску, навіть не підозрюють про це, – говорить старший науковий співробітник ДНІЦ профілактичної медицини, к. м.н. Галина Холмогорова. – У людини тиск під 160, а він цього не відчуває. А потім – інфаркт…

Тому в початковій стадії гіпертоніки не звертаються до лікаря. А адже гіпертонія – основний фактор розвитку важких захворювань: інсульт, гіпертонічний криз, гостра серцева недостатність, інфаркт міокарда або гостра ниркова недостатність. Як правило, гіпертонія супроводжується порушенням обміну холестерину і нерідко поєднується з атеросклерозом. Але все ж можна контролювати і гіпертонію, і холестерин завдяки правильному харчуванню. Ми попросили нашого постійного експерта, лікаря-дієтолога Людмилу Денисенко сформулювати кілька принципів правильного харчування для гіпертоніків:

– Лікувальне харчування при гіпертонічній хворобі будується відповідно урахуванням його тяжкості і наявності ускладнень. Енергетична цінність дієти повинна відповідати енерговитратам організму з деяким обмеженням при розвитку атеросклерозу і, особливо, при наявності супутнього ожиріння. Тобто раціон потрібно складати з лікуючим лікарем. Але основні принципи можна і потрібно дотримуватися, навіть не звертаючись до лікаря.

1. Про граніченія солі. Це диктують складні процеси в корі надниркових залоз, які затримують рідину в організмі і сприяють підвищенню артеріального тиску. Обмеження солі в дієті допомагає знизити збудливість центральної нервової системи. Сіль необхідно обмежити до 4-6 г на добу (приблизно чайна ложка на всі страви). Краще зовсім відмовитися від продуктів, що містять багато солі (оселедець, соління, маринади і т. д.).

2. Ж ідкость обмежувати не потрібно. За умови, що немає недостатності кровообігу. Тобто в день коштує випивати до двох літрів води.

3. Кількість жирів зменшити до 65 – 75 г на добу. Тваринні жири частково замінюються рослинною олією (кукурудзяна, соняшникова, соєва, оливкова), яке багате поліненасиченими жирними кислотами і лецитином.

4. Кількість білка зменшувати не варто (тобто в добу потрібно 1,2-1,5 г на 1 кг маси тіла). Нестача білка в їжі знижує стійкість організму до стресових ситуацій. Лише при ускладненні захворювання нефроангіосклерозом (з затримкою азотистих сполук в організмі) кількість білків потрібно обмежити.

5. Вуглеводи не обмежуються . але змінюються. Як можна менше легкозасвоюваних вуглеводів (цукор, мед, варення, кондитерські вироби і т. д.). І збільшити кількість продуктів, багатих рослинною клітковиною (несолодкі сорти фруктів, ягід, овочі та ін.)

6. І в цілому побільше рослинної клітковини – вона сприяє виведенню холестерину з організму з калом і дозволяє при супутньому ожирінні трохи знизити енергетичну цінність раціону, при цьому не впливаючи на відчуття насичення. Тобто побільше овочів, фруктів і ягід, збіднених солями натрію і багатих калієм, магнієм, вітамінами.

7. Необхідні вітаміни . підтримуючі життєво важливі функції організму.

– Аскорбінова кислота позитивно впливає на окислювально-відновні процеси, знижує вміст холестерину в крові.

– Ніацин розширює судини, підвищує нирковий кровообіг, покращує коронарний кровообіг і кровопостачання головного мозку.

– Рибофлавін необхідний для тканинного дихання і синтезу АТФ (аденозинтрифосфат – нуклеотид, необхідний для правильного обміну речовин).

– Піридоксин необхідний для виведення холестерину з організму.

– Біофлавоноїд зменшують проникність судинної стінки, зокрема для холестерину.

– Калій сприяє посиленню скоротливої??функції міокарда, особливо при супутній недостатності кровообігу. Найбільш багаті калієм при відносно низькому вмісті натрію овочі, фрукти, ягоди, порошок какао, яловичина і т. д.

– Магній посилює гальмівні процеси в корі великого мозку, зменшує спазм гладкої мускулатури судин і тим самим знижує артеріальний тиск. Іони магнію також затримують розвиток атеросклерозу. Магнієм багаті квасоля, горох, соя, зелений горошок, родзинки, інжир, шипшина, фініки, пшениця, жито, кукурудза, сушені абрикоси.

– Йод володіє противосклеротическим дією. Йодом особливо багаті продукти моря (морська капуста, креветки, кальмари, мідії, краби і т. п.).

8. Обмежити продукти, що володіють коагулирующими властивостями, тобто звужують судини і згортають кров (вершки, сметана, вершкове масло та ін), багатих біогенними амінами (сири, солона риба, маринована оселедець, боби, банани, ананаси, помідори).

9. Виключити продукти, що збуджують центральну нервову систему, серце (бульйони і підливи з жирного м’яса і риби, міцний чай, кава, какао, шоколад, алкоголь) і дратівливі нирки (гострі закуски, приправи, копченості).

10. Якщо гіпертонію супроводжує ще й атеросклероз, то обов’язково потрібно включити в харчування продукти, багаті ліпотропні речовинами . тобто які нормалізують жировий і, зокрема, холестериновий обмін в організмі. Ліпотропна дію роблять холін, метіонін, інозит, лецитин, бетаїн та ін Вони містяться в основному в білкових продуктах. Ними багаті нежирна яловичина, курячі яйця, нежирні види риби (тріска, судак), нежирний сир.

Харчування має бути дробовим – чотири-п’ять разів на добу. Останній прийом їжі – не раніше, ніж за два-три години до сну.

Примірне одноденне меню

Основний для гіпертоніків є дієта № 10. Особливо вона показана за наявності недостатності кровообігу.

1-й сніданок: вершковий сирок (120 г), каша манна молочна (150 г), чай з молоком (200 мл).

2-й сніданок: яблука свіжі (100 г), кефір нежирний (150г)

Обід: суп перловий з овочами вегетаріанський (250 г), м’ясо відварне з морквяним пюре (55/150 г), компот з яблук (200 г).

Полудник: відвар шипшини (200мл), цільнозерновий хлібець

Вечеря: відварна риба з відвареною картоплею (85/150 г), плов з фруктами (90 г), чай з молоком (200 мл).

На ніч: кисле (200 г).

На весь день: хліб пшеничний або відрубні (250 г), цукор (50 г).

Примірне одноденне меню дієти № 10 а.

1-й сніданок: каша гречана протерта (280 г), молоко (100 г).

2-й сніданок: яблука печені з цукром (120 г).

Обід: бефстроганов з відвареного м’яса (55/110 г), картопля відварна (150 г), компот яблучний (200 г).

Полудник: курага розмочена (50 г).

Вечеря: морквяно-яблучні биточки запечені (230 г).

На ніч: відвар шипшини (200 мл).

На весь день: хліб пшеничний без солі (150 г), цукор (40 г), масло вершкове

(10г).

На тлі основної дієти добре б, особливо при огрядності і недостатності кровообігу, періодично (один-два рази на 7-10 днів) дотримуватися розвантажувальні дні (рисово-компотний, салатний, кавуновий, огірковий та ін.)

-----------------------------------------------------------------------------
« »

_0.31MB/0.00291 sec